Museum van de Stad Brussel

Museum van de Stad Brussel (Broodhuis) © MSB


Het Museum van de Stad Brussel, ook bekend onder de naam Broodhuis of Maison du Roi, ligt recht tegenover het Stadhuis, aan de andere kant van de Grote Markt.

Ligging

Afbeelding van het Broodhuis © MSB Het Museum van de Stad Brussel ligt in het historische hart van Brussel, op de Grote Markt. Het bevindt zich in een neogotisch gebouw, een 19de-eeuwse reconstructie van stadsarchitect Victor Jamaer. Hiermee werd het homogene huizenensemble rond de Grote Markt voltooid.

Het Broodhuis werd in 1936 beschermd als monument en is sinds 2000 opgenomen in de Unesco-lijst van Werelderfgoed, samen met de hele Grote Markt.

Geschiedenis

Het idee voor een gemeentelijk museum ontstond in 1860, toen de Stad Brussel grote veranderingen doormaakte op historisch en stedenbouwkundig vlak. Zij verzamelde getuigen van het verleden en vroeg kunstenaars de wijken te vereeuwigen die gedoemd waren te verdwijnen.

Schilderij van Karel Buls © MSB Burgemeester Charles Buls en stadsarchivaris Alphonse Wauters legden de basis van het eerste gemeentemuseum, dat onderdak vond op de 2de verdieping van het Broodhuis. In 1887 werd het ingehuldigd. Charles Buls had toen 2 intenties voor ogen: een locatie creëren om buitenlandse bezoekers langer in de stad te houden, en de geschiedenis van de stad bevattelijk voorstellen voor de lokale bevolking door een exact beeld op te hangen van haar rijke verleden.

De naam van het Museum van de Stad – Broodhuis in het Nederlands en Maison du Roi in het Frans – is daar een illustratie van. Deze dubbele benaming vindt haar verklaring in de geschiedenis van het gebouw: Broodhuis verwijst naar de eerste bestemming van het gebouw (een houten hal), dat al in de 13de eeuw bekend was. De grond waarop deze hal lag, was toen eigendom van de hertog van Brabant. In de 15de eeuw echter liet de hertog er een gebouw voor zichzelf optrekken, als bevestiging van zijn macht tegenover het symbool van de gemeentelijke autonomie van Brussel, het Stadhuis. In het begin van de 16de eeuw was de hertog van Brabant niemand minder dan keizer Karel, koning van Spanje. Vandaar de Franse benaming Maison du roi.

Verzamelingen

Bruidsstoet, Pieter Bruegel de Oude © MSB De verzamelingen van het Broodhuis groeiden tijdens de 20ste eeuw aan en vertonen een zeer divers karakter: schilderijen, beeldhouwwerken, retabels, wandtapijten, plateelwerk, porselein, stadsplannen, schaalmodellen, allerlei voorwerpen zoals vlaggen, trapleuningen, smeedijzeren objecten, archeologische vondsten,… Het zijn allemaal getuigen van de sociale, economische, intellectuele, artistieke en stedenbouwkundige evolutie van de Stad. Het leven van de Brusselaars en de garderobe van Manneken-Pis hebben ook een plaats in het Museum.

Schaalmodel van de Stad Brussel ca. 13de eeuw © MSB Vandaag heeft het Museum van de Stad Brussel de ambitie om de stadsgeschiedenis niet meer op een louter conventionele manier te presenteren. Met een thematische aanpak wil het een ruim publiek aanspreken, zowel Brusselaars als anderen, en wil het complexe onderwerpen toegankelijk maken, terwijl een strikt wetenschappelijke benadering in samenwerking met het Archief van de Stad verzekerd blijft. De hedendaagse stad wordt daar steeds bij betrokken.

Aan de presentatie van de collecties en de verschillende projecten koppelt het Museum pedagogische activiteiten, waaronder een spelparcours voor kinderen en jongeren, rondleidingen en publicaties rond de diverse collecties. Zulke instrumenten maken het publiek meer vertrouwd met de collecties van het Museum van de Stad en wakkeren de burgerzin aan voor het erfgoed en voor een harmonieuze ontwikkeling van Brussel.

Retabel van Saluzzo : © MSB In 2008 werd een speciale inspanning geleverd voor de valorisatie van de waardevolle Brusselse retabels uit de 15de en 16de eeuw. Vier wandtapijten uit de 16de en 17de eeuw, geweven in bekende Brusselse ateliers, maken sinds kort deel uit van de collecties van de Stad Brussel en zijn ook te bewonderen in het Museum.

Retabel van Saluzzo

De Brusselse Museumraad biedt in zijn MuseumTalks een mondelinge toelichting bij het retabel van Saluzzo, één van de topwerken van het Broodhuis. De getuigenis kan online worden beluisterd of gratis worden gedownload.

Rondleidingen

Verscheidene keren per jaar worden tijdens de middagpauze rondleidingen georganiseerd (culturele pauzes) die originele aspecten van de geschiedenis van Brussel in de kijker zetten, vertrekkend van de collecties van het museum. Deze rondleidingen vinden ongeveer om de twee maanden plaats op de tweede dinsdag en donderdag van de maand, om 12u30 stipt (reserveren niet nodig). De rondleiding is gratis, enkel de toegang tot het Museum is betalend.

Op de agenda

Praktische informatie

Museum van de Stad - Broodhuis
Grote Markt
1000 Brussel
[kaart]

Telefoon 1 : 02 279 43 50
Fax : 02 279 43 62

Open : Van dinsdag tot zondag van 10u tot 17u. De kassa sluit 15 minuten voor het sluitingsuur van het museum.
Sluitingsperiode : op maandagen en op 1/1, 1/5, 1/11, 11/11 en 25/12
Extra info : Inkom: 8 euro, 6 euro voor senioren, 4 euro voor studenten, gratis: onder 18 jaar, elke eerste zondag van de maand en voor inwoners van de Stad Brussel. Art 27: 1,25 euro. Diverse kortingen mogelijk. Legendes in Frans, Nederlands en Engels.

Bovenaan pagina