Afval

De ophaling of verzameling van het afval gebeurt op verschillende manieren naargelang de aard van het afval.

De ophaling van huishoudelijk afval aan huis wordt georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Net Brussel). De ophalingen gebeuren twee keer per week voor de witte zakken (één keer in Neder-Over-Heembeek en Haren) en één keer per week voor de gele, blauwe en oranje zakken. Voor de ophaalkalender:

De vuilniszakken moeten tegen uw gevel worden geplaatst (en niet aan de voet van een boom of rond een openbare vuilnisbak), de dag zelf vóór de doorkomst van de vrachtwagen of de avond voordien na 18u. Voor een ophaling 's avonds (na 20u) moeten uw vuilniszakken tussen 18u en 20u buitengezet worden.

Bij oranje zakken bestaat het risico dat dieren worden aangetrokken door het organisch afval en dat ze de zakken openscheuren. Dat ongemak kan vermeden worden door het afval in kleine oranje vuilnisbakken te doen. Deze bakken zijn gratis beschikbaar:

  • bij de Externe site containerparken (Recypark) van Net Brussel
  • of aan de Ruimingskaai 1 - 1000 Brussel, op de volgende tijdstippen: dinsdag van 9u tot 12u en donderdag van 13u tot 16u

Als de ophaling van de zakken niet heeft plaatsgevonden (om welke reden dan ook), zijn de bewoners verplicht om de zakken, containers of bakken en hun inhoud opnieuw weg te halen van de openbare weg. Dat moet op dezelfde dag van de voorziene ophaling gebeuren, ten laatste om 22u. Als uw vuilniszakken niet zijn opgehaald door Net Brussel, aarzel dan niet om dat te melden via:

  • 0800 981 81

Glasbollen

Voor het glas zijn er over het hele grondgebied glascontainers. Locatie van de glasbollen:

Externe site Glasbollen

Frituurolie en -vet

Voor gebruikte frituuroliën en -vetten zijn er de rode containers van OlioBox. Locatie van de containers voor gebruikte oliën:

Externe site Inzamelpunten OlioBox

Batterijen

Batterijen moeten gerecycleerd worden en mogen niet in gewone vuilniszakken terechtkomen. Bebat geeft elke gebruikte batterij een nieuw leven door de metalen en grondstoffen eruit te halen voor hergebruik.

Vind een inzamelpunt in uw buurt:

Externe site Inzamelpunten Bebat

Gloeilampen en elektrische en elektronische apparaten

Recupel is de organisatie die zoveel mogelijk gloeilampen en elektrische en elektronische apparaten (Externe site AEEA) inzamelt en een tweede leven geeft.

Vind een inzamelpunt in uw buurt:

Externe site Inzamelpunten Recupel

Kurken

U kunt ook uw kurken recycleren. Dankzij het netwerk van inzamelpunten van Recycork worden oude kurken gerecycleerd voor bouwisolatie en andere toepassingen.

Vind een inzamelpunt in uw buurt:

Externe site Inzamelpunten Recycork

Zero afval

De Stad Brussel moedigt de Brusselaars aan om hun afvalproductie te verminderen. De website Zero afval Brussel biedt een reeks praktische info voor huishoudens die aan de slag willen (anders consumeren, afval verminderen, geld besparen,...):

Zero afval Brussel

Meer info

Ter herinnering, sorteren is verplicht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sinds 2010.

Er bestaan verschillende mogelijkheden voor de verwijdering van grofvuil.

Zero afval

Uw voorwerpen kunnen nog dienen? Zijn ze nog te herstellen? Geef ze een tweede leven:

Externe site Ik verkoop tweedehands en/of ik geef het weg (Leefmilieu Brussel)

Ophaling na afspraak door het Gewest

Het gewestelijk agentschap Net Brussel haalt grof huisvuil aan huis op na afspraak. De ophaling is gratis voor maximaal 3 m³ per gezin, één keer per jaar.

Meer info:

Ophaling na afspraak door de Stad Brussel

Ophaling grofvuil aan huis

Ophaling door de Stad Brussel

De Stad Brussel organiseert 2 ophalingen per jaar (in maart en oktober).

Aanvaard afval:

  • gedemonteerde meubels
  • matrassen
  • huishoudtoestellen (koelkasten, hifi,…)
  • gereedschap (grasmaaiers,...)
  • hard plastic (speelgoed,...)
  • olie

​Geweigerd afval:

  • huishoudelijk afval
  • bouwafval (bakstenen, gips, roofing, tegels, parket, hout, vinyl, deuren,...)
  • tuinafval (takken, gemaaid gras,…)
  • banden

​Maximaal 2m³ afval per gezin.

Het is mogelijk om klein chemisch afval mee te brengen (maximaal 30 liter), behalve zuren, basen, oplosmiddelen, naalden, fotoproducten, white spirit.

Moeilijkheden om u te verplaatsen? Vraag een ophaling aan huis via de coupon uit de flyer die vlak voor de campagnes in uw brievenbus wordt gestoken.

Ophaling grofvuil maart 2024

Containerparken

Drie Externe site containerparken (Recypark) zijn het hele jaar toegankelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Handelaars zijn verplicht een contract voor de verwijdering van hun commerciële afval te tekenen bij Externe site Net Brussel of een Externe site privé-onderneming.

In het contract staan de dagen van afvalinzameling bij de handelaar vermeld. Containers en bakken mogen enkel buiten staan op deze dagen van ophaling en moeten daarna weer binnengezet worden.

Gebruikte olie

Handelaars die bij hun activiteit olie gebruiken, zijn verplicht een contract voor de verwijdering van die olie te hebben bij een Externe site gespecialiseerde firma.

Sigarettenpeuken

Het Algemeen politiereglement bepaalt dat alle gebouwen die niet voor bewoning dienen (kantoren, winkelcentra, horecazaken,...) op de begane grond voldoende asbakken moeten hebben in verhouding tot het aantal personen dat rookt in de directe omgeving (Artikel 18 van het Algemeen politiereglement van de Stad Brussel).

Bij de gewestelijke containerparken (Recypark) kunnen particulieren, handelaars, ambachtslui en kmo's terecht met afval van bouw- of afbraakwerken .

Meer info:

Ook bij Externe site privé-ondernemingen kan men terecht met bouwafval.

Alle medicijnen die u wilt weggooien (al dan niet verlopen) moeten worden teruggebracht naar de apotheek (zonder de kartonnen dozen en bijsluiters, die in de gele zak moeten worden gegooid).

Klein chemisch afval zijn producten of materialen die schadelijk zijn voor het milieu als ze niet naar behoren worden behandeld. Het afval moet worden ingediend:

Net Brussel zamelt de kerstbomen in na de eindejaarsfeesten, op de dag van de ophaling van het groen afval. De bomen moeten worden ingediend zonder versieringen of pot.

Meer info:

Iedereen kan kleding in goede staat doneren aan verenigingen met tweedehandswinkels. Er bestaat een label voor de verenigingen die reëel een sociale doelstelling hebben, het Externe site label Solid'R.

Gebruikt textiel dat in goede staat is, kan gedeponeerd worden in de containers die voor dit doel bestemd zijn. Het doel is om een tweede leven te geven aan kleding, verspilling te vermijden en de hoeveelheid afval voor de verbrandingsoven te verminderen. Deze kleding wordt gesorteerd en verkocht binnen de projecten van deze verenigingen.

Voorbeelden van verenigingen die gebruikt textiel verzamelen:

Een sluikstort kan gemeld worden bij de dienst Netheid:

ZIE OOK