Openbare werken

Wegeniswerken

Openbare werken of wegenwerken zorgen voor functionele wegen. Problemen aan wegen of signalisatie kunnen op verschillende manieren gemeld worden.

Die werken kunnen bijvoorbeeld het volgende inhouden:

 • inrichting of herinrichting van de rijweg, het voetpad, een verkeersheuvel, een parkeerstrook, een openbare ruimte
 • afschrapen van de weg
 • asfalteren of opnieuw asfalteren van de weg
 • installatie van openbare verlichting

De Stad geeft informatie over de begindatum van de werkzaamheden en de raming van de duur ervan. Bovendien wordt voor elke werf de verantwoordelijke van de werf, de toezichthouder van de werkzaamheden, het telefoonnummer van de politie (voor verkeersproblemen) en de gegevens van het participatiefonds vermeld.

Parkeren en bereikbaarheid

Om het verloop van de werkzaamheden niet te belemmeren, wordt gevraagd om het parkeerverbod tijdens de dag te respecteren.

In geval van praktische problemen zoals bereikbaarheid van garages, handelszaken of problemen met leveringen, kan best contact opgenomen worden met de verantwoordelijke van de werf tussen 8u en 17u.

Vertragingen

Slechte weersomstandigheden of technische moeilijkheden kunnen de werkzaamheden vertragen. Het departement Openbare Werken doet er alles aan om de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren en de ongemakken voor weggebruikers en omwonenden zo veel mogelijk te beperken.

Vergoedingen voor zelfstandigen

De wet van 3 december 2005 betreffende de uitkering van een inkomenscompensatievergoeding aan zelfstandigen die het slachtoffer zijn van hinder ten gevolge van werken op het openbaar domein (Belgisch Staatsblad van 2 februari 2006) kan op de werf van toepassing zijn.

Melden van problemen

Praktische informatie

Wegeniswerken
Studies en Vergunningen
Nieuwbrug, 12
1000 Brussel
[kaart]

Open : van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u30

 

Actualiteit

Actualiteit

 • Heraanleg straten Ilot Sacré

  Heraanleg straten Ilot Sacré

  De Stad Brussel start met de werken voor de volledige heraanleg van de straten van het Ilot Sacré (de Beenhouwersstraat, Korte Beenhouwersstraat,...).

 • Wegenwerken? De antwoorden in video

  Wegenwerken? De antwoorden in video

  Het Huis van de Participatie van de Stad Brussel geeft antwoorden op de meest gestelde vragen rond openbare werken van de Stad. Video's en teksten geven meer uitleg over: heraanleggen van trottoirs, asfalteren van straten, de werking van de dienst Wegenwerken, de uitvoering van werken op werven,...

 • Werken in uitvoering in Brussel

  Werken in uitvoering in Brussel

  Informatie aan de buurtwoners over openbare werken in de Stad Brussel. Een huis-aan-huisfolder wordt telkens verdeeld. Deze bekendmaking kan hier worden gedownload.