Restaurants voor personen met een handicap

Welkom aan assistentiehonden

Sommige restaurants bieden extra diensten voor blinden aan: ze ontvangen blindengeleidehonden of hebben een menu in braille.

Op die manier tonen de houders van een restaurant dat ook blinde en slechtziende personen met een assistentiehond welkom zijn in hun zaak.

Assistentiehonden

Gewone honden mogen om hygiënische redenen niet in een restaurant binnen. Assistentiehonden worden echter beschouwd als een noodzakelijk hulpmiddel voor blinde en slechtziende personen (te vergelijken met een hoorapparaat voor een dove persoon). De wetgever heeft dan ook een uitzondering voorzien voor assistentiehonden: die mogen wel in restaurants en andere eetgelegenheden binnen.

De Stad Brussel vraagt hen niet alleen de blinden met hun assistentiehonden toe te laten, maar ze ook echt welkom te heten. Dat kan op een aantal manieren:

  • door de sticker 'Assistentiehond welkom' op de toegangsdeur te kleven
  • door hun menukaart te laten 'vertalen' voor blinden en een menukaart met extra grote letters te voorzien voor slechtzienden

Menu in braille

Omdat de Stad Brussel beseft dat het niet eenvoudig is een menukaart in braille te laten omzetten, doet ze alle Brusselse restauranthouders een aanbod. Als ze de sticker 'Assistentiehond welkom' op hun toegangsdeur kleven, dan laat de Stad hun menukaart gratis omzetten naar braille.

Restaurants die op dit aanbod willen ingaan, sturen gewoon een brief of een e-mail naar de cel Gelijke kansen van de Stad Brussel. Ze zullen dan de gratis sticker ontvangen en kunnen zo hun menukaart laten omzetten in braille.

Praktische informatie

Organisatie
Cel Gelijke Kansen
Lollepotstraat 5 - Briefwisseling enkel: Anspachlaan 6
1000 Brussel
[kaart]

Telefoon 1 : 02 279 21 50