Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

  • 10°C Deels bewolkt
Gravure uit de 'Journal des dames et demoiselles' © Archief van de Stad Brussel (klik om te vergroten)

Gebruik van de zakdoek

Een zakdoek maakt deel uit van de persoonlijke hygiëne. In de 19de eeuw droegen vrouwen hun zakdoek ook aan de hand. Dat leert deze ongewone gravure uit het Archief van de Stad Brussel.

Een tekst uit een handboek voor gedragsregels uit 1891 vertelt over het gebruik van de zakdoek op het einde van de 19de eeuw:

Er was een verregaande beschaving nodig om ons van een zakdoek te voorzien. De lagere rassen, de primitieve mensen negeren het. Misschien is het voor hen minder nodig dan voor ons.

In Japan daarentegen is het gebruik nog meer verfijnd dan bij ons Parijsenaars op het einde van de eeuw. De Japanners hebben er een dozijn van bij, in de lange mouwen die dienen als zakken of zelfs bijna kasten. In het land van de Mikado wordt een zakdoek maar één keer gebruikt. De doeken worden gemaakt van prachtig, sterk, zijdeachtig rijstpapier...

Vroeger droegen vrouwen hun zakdoek met reukjes en fijn borduurwerk pretentieus op de bovenhand. Maar in hun zakken hadden ze nog een tweede zakdoek voor een meer alledaags gebruik.

Vandaag hebben we nog maar één zakdoek, die op een meer discrete manier is weggestoken. Het enige wat me ontstemt, is dat men nalaat om de zakdoek soms te gebruiken.

Uittreksel uit de Baronne de Staffe, les Usages du monde, règles du savoir-vivre dans la société moderne, Editeur Victor-Harvard, Parijs, 1891 (24ste uitgave), p. 328.

Gravure uit de Journal des dames et demoiselles, Editeur Bruylandt-Christophe, Brussel, 1863-1864, p. 324

Praktische informatie

Archief
Huidevettersstraat 65
1000 Brussel
[kaart]

Telefoon 1 : 02 279 53 20
Fax : 02 279 53 29

Open : van maandag tot vrijdag van 8u tot 16u
Sluitingsperiode : 6 april, 1 mei, 14 en 15 mei, van 6 juli tot en met 31 juli, 11 november, van 21 tot en met 31 december

RWD

Kaarten van het nieuwe circulatieplan Vijfhoek

De kaarten van het nieuwe mobiliteitsplan voor de Vijfhoek kregen in januari 2015 een update. Ontdek hier de kaarten met de comfortzone, het stadsfietsnetwerk, de busroutes en het circulatieplan.

Voorstelling nieuwe circulatieplan