100 jaar fusie van Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren

Honderd jaar geleden fuseerden Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren tot de huidige Stad Brussel, met het Kanaal van Willebroek als vebindend element. Gedurende heel 2021 viert het evenement 1921-2021: 100 jaar in wel en wee deze verjaardag met veel cultuur, folklore en solidariteit.

Heel wat activiteiten vinden plaats, in samenwerking met verenigingen en lokale culturele centra, en met inachtneming van de gezondheidsvoorschriften: wandelingen, tentoonstellingen, een folkloristisch evenement,... Meer info:

In volgende video vertelt historicus Roel Jacobs over de honderdjarige geschiedenis van de Stad Brussel (in het Frans en het Nederlands, met ondertitels in het Frans en Nederlands):

Het Kanaal van Willebroek werd gegraven tussen 1550 en 1561. Het was 2 meter diep, 30 meter breed en 28 kilometer lang. Omdat de Zenne niet langer toereikend bleek voor de uitbreiding van Brussel, werd deze kunstmatige waterweg aangelegd voor een intensieve binnenvaart naar de Schelde en de zee.

In de daaropvolgende eeuwen werd het rivierverkeer heel belangrijk en bleken de binnenschepen al snel te groot voor de bestaande infrastructuren. In 1830 werd een tweede kanaal voltooid en op 12 november 1922 werd in het noordelijk deel van de Vijfhoek een belangrijke nieuwe infrastructuur in gebruik genomen met de afmetingen van een zeehaven.

Na de bevrijding formuleerden de drie traditionele Brusselse partijen opnieuw voorstellen voor de uitbreiding van het grondgebied van de stad. Op 30 maart 1921 werd een wet gepubliceerd om de stad te vergroten met het oog op de uitbreiding van de scheepsinstallaties.

Ook een ander argument speelde in het voordeel van de vergroting van het grondgebied. Enkele maanden eerder, op 24 april 1921, waren de gemeenteraadsverkiezingen gehouden, met algemeen kiesrecht én met stemrecht voor vrouwen. De nieuwe wet zorgde voor veel onzekerheid in de hogere kringen van Brussel en Laken, de woonplaats van de Koning. Door Brussel en Laken te fuseren met de nog landelijke gemeenten Neder-Over-Heembeek en Haren hoopte men de samenstelling van het electoraat van de nieuwe entiteit te corrigeren. De timing is perfect. De wet wordt gestemd en de uitbreiding van het grondgebied van de huidige Stad is een feit.

Een cultuur- en erfgoedparcours langs de kades en oevers van het Kanaal van Willebroek zal Brussel, Neder-Over-Heembeek, Laken en Haren letterlijk met elkaar verbinden. Er komen onder meer vier monumentale muurschilderingen, in samenwerking met het Externe site Street Art Parcours van de Stad Brussel.

Kunstenares SOAZ (van La Belle Hip-Hop) praat erover in volgende video (in het Frans gesproken en met ondertitels in het Frans en Nederlands):

Voor de 100ste verjaardag van de fusie wordt een speciaal bier van de Stad Brussel gebrouwen. Het recept werd ontwikkeld in overleg met vier inwoners, elk uit één van de 4 delen van de Stad Brussel. Samen kozen ze de juiste smaken en ingrediënten die deze unieke drank zullen kenmerken. De aroma's van vier bloemen werden gekozen: klaproos, kamille, goudsbloem en moerasspirea. Intussen is de productie begonnen.

Aroma's bier Stad Brussel

Aroma's bier Stad Brussel

Productie bier Stad Brussel

Flesjes bier

Het Archief van de Stad Brussel inventariseert de archieven van Laken, Haren en Neder-Over-Heembeek die dateren van voor 1921. Zo moet een archiefgids over deze bronnen ontstaan. Er komen korte publicaties over de vooruitgang van het project:

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de fusie vierden Brussel, Haren, Laken en Neder-Over-Heembeek op 3 juli aan de Becokaai het Waterdicht Huwelijk. Herbeleef de folklorische sfeer met deze aftermovie (de video bevat geen dialoog of tekst, enkel een achtergrondmuziek):

Gemaakt 08/04/2021 (bewerkt op 31/08/2021)

AGENDA

     

    ZIE OOK

    100 jaar fusie van Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren