400 jaar Manneken-Pis

Het originele standbeeld van Manneken-Pis is 400 jaar oud. Van 16 oktober 2019 tot 15 mei 2020 viert de Stad Brussel deze verjaardag met een programma dat de geschiedenis van de fontein belicht.

In de 15de eeuw speelde Manneken-Pis al een essentiële rol in de drinkwatervoorziening van Brussel. In 1619 bestelde het Brusselse stadsbestuur een nieuwe versie van het beeldje bij beeldhouwer Hiëronymus Duquesnoy voor de renovatie van de fontein: de zuil, het waterbekken en het beeldje werden toen vervangen.

Die 400ste verjaardag van Manneken-Pis wordt gevierd met een heleboel evenementen:

Van 29 november 2019 tot en met 5 januari 2020 kunnen de bezoekers van Winterpret op zoek naar Manneken-Pis. Er wordt een grote schattenjacht georganiseerd op het parcours van het eindejaarsevenement in Brussel. Spelers van alle leeftijden kunnen via een geolocatieapp een zoektocht houden. De meest gemotiveerde spelers winnen ook een mooi cadeau met de afbeelding van Manneken-Pis, de eregast tijdens Winterpret. Meer info:

Bezoek de zaal in het Museum van de Stad Brussel die is gewijd aan de beroemde fontein en de geschiedenis ervan:

 • Zaal Manneken-Pis
  Museum van de Stad Brussel - Broodhuis
  Grote Markt
  Dinsdag tot en met zondag, van 10u tot 17u

Het toegangsticket voor het Museum van de Stad Brussel geeft eveneens toegang tot de GardeRobe MannekenPis

Van 16 oktober 2019 tot en met 31 mei 2020 wijst een pop-upvitrine in de GardeRobe MannekenPis op de belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de kostuums en aankledingen van Manneken-Pis.

 • GardeRobe MannekenPis
  Eikstraat 19
  1000 Brussel
  Dinsdag tot en met zondag, van 10u tot 17u

Naar aanleiding van zijn 400ste verjaardag vragen de musea de Brusselse jongeren een nieuw kostuum te creëren voor het ketje. Elke basisschool van de Stad Brussel kan een ontwerp voorstellen, dat mag een tekening zijn of een prototype. De jury selecteert één van de projecten, dat vervolgens wordt uitgevoerd door de klas zelf of door de officiële naaister. Nadat het kostuum een stempel '400 jaar' heeft gekregen, gaat het na een officiële plechtigheid (in het Stadhuis van Brussel op 7 mei 2020) deel uitmaken van de collectie van de garderobe. Er komt ook een tentoonstelling met alle projecten.

Tot nu toe bestaat er geen enkel wetenschappelijk naslagwerk over Manneken-Pis. Die leemte wordt opgevuld door een nummer uit de Studiaverzameling van het Archief en de Musea van de Stad Brussel. De publicatie zal in april 2020 online beschikbaar zijn op de website Cairn.info.

De Koninklijke Munt van België en de Koninklijke Nederlandse Munt brengen de nieuwe Belgische munt van 2,5 euro 400 jaar Manneken-Pis officieel op de markt. Deze munt is speciaal ter ere van de bekendste inwoner van Brussel geslagen en verpakt in een kleurrijke coincard. Ze vormt ook een wettig betaalmiddel in België. De munt is beschikbaar op:

Herdenkingsmunt 400 jaar Manneken-Pis

Gemaakt 17/10/2019 (bewerkt op 03/01/2020)

ZIE OOK

400 jaar Manneken-Pis