Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Autoloze zondag in Brussel op 20 september 2020

Brussel organiseert op zondag 20 september 2020 de jaarlijkse Autoloze zondag. Van 9u30 tot 19u is het hele Brusselse Gewest gesloten voor auto's. Het verbod geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen (inclusief lpg-voertuigen en elektrische voertuigen met 2, 3 of 4 wielen). 

Enkel hulpdiensten, voertuigen van openbaar nut en personen in het bezit van een doorgangsbewijs mogen rijden in de zones die voor het autoverkeer verboden zijn. Ook elektrische fietsen zijn toegelaten.

Het openbaar vervoer (MIVB en De Lijn) is gratis toegankelijk.

Meer info over openbaar vervoer:

Een doorgangsbewijs voor de Autoloze zondag kan afgeleverd worden na een gemotiveerde aanvraag: voor particulieren vanaf 10 augustus 2020 tot en met 11 september 2020 (12u), voor bedrijven vanaf 20 juli 2020 tot en met 11 september 2020 (12u).

De ring van Brussel is open voor het verkeer. Enkel de afritten naar het grondgebied van het Brussels Gewest zijn afgesloten.

Parking C (Heizel) is open (10 euro per dag), met toegang tot verschillende nabijgelegen metrostations.

Sommige bestuurders mogen tijdens de autovrije zondag wel met de auto in Brussel rijden, op voorwaarde dat ze de snelheidsbeperking van 30 km/u eerbiedigen:

  • voertuigen van het openbaar vervoer ( MIVB, TEC, De Lijn)
  • taxi’s
  • voertuigen van nooddiensten
  • autocars
  • voertuigen van openbaar nut
  • voertuigen van de media die als dusdanig herkenbaar zijn (logo,...)
  • voertuigen van het type minibus (8+1 plaatsen) gebruikt door de horeca en die als dusdanig herkenbaar zijn (logo,...)
  • de personen met een handicap in het bezit van de speciale kaart voorzien in artikel 27.4.3.d. van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, de persoon met de handicap moet aanwezig zijn in het voertuig
  • voertuigen met een nummerplaat CD (diplomatiek korps)
  • de bestuurders in het bezit van een doorgangsbewijs afgegeven door de autoriteiten

Een doorgangsbewijs voor de Autoloze zondag kan afgeleverd worden aan de personen die het bewijs aanvragen. Opgelet: de aanvraag moet behoorlijk gemotiveerd worden.

De Week van de Mobiliteit, met als hoogtepunt de Autoloze zondag, vindt plaats in:

Tijdens de Autoloze zondag vinden er een heleboel activiteiten plaats in Brussel. U vindt ze hieronder in de agenda.

Gemaakt 01/08/2020 (bewerkt op 18/09/2020)

AGENDA

 
© mobilmix.brussels