Beurs van Brussel

De Beurs van Brussel is een openbare ruimte met een centrale galerij met zitbanken, een restaurant, expositie- en vergaderruimtes,... Het andere deel omvat 'Belgian Beer World' (de permanente tentoonstelling over de Belgische biercultuur) en de archeologische site Bruxella 1238.

Het publiek kan via de centrale doorgang van de Beurs naar de Grote Markt wandelen, dankzij een monumentale open ruimte in het gebouw. De Beurs is daarnaast verder opgedeeld in verschillende, aparte maar complementaire ruimten.

Musea en ruimtes voor coworking

De musea zijn uiteraard toegankelijk voor het publiek. Als getuige van de hoogtijdagen van de industrialisatie in het 19de-eeuwse België is de Beurs al een museum op zich. Dankzij de renovatie komen pareltjes zoals de beeldhouwwerken van Rodin helemaal tot hun recht.

Ook coworkingspaces, vergaderzalen en ruimtes voor conferenties, seminaries,... zijn beschikbaar in de Beurs.

Externe site Bourse - Beurs

Beurs - binnen

Belgian Beer World

De Beurs biedt ook onderdak aan Belgian Beer World, een museum en belevingscentrum dat de geschiedenis en bijzonderheden van de Belgische biercultuur belicht. Via een door museumspecialisten ontworpen parcours biedt Belgian Beer World de bezoeker een zintuiglijke ervaring rond bier.

Wie graag nog een typisch Belgisch bierproduct wil kopen, kan hiervoor terecht in de Beer Shop. Maar een bezoek aan het biermuseum leidt u eerst naar het dakterras van de Beurs. Hier verrast de Skybar u met een uitzicht over het centrum van Brussel en de toren van het Stadhuis van Brussel. Op de tweede verdieping bevindt zich een restaurant dat Belgische specialiteiten serveert.

Externe site Belgian Beer World

Beurs - rooftop

Bruxella 1238

De archeologische site Bruxella 1238, die in 1993 zijn deuren opende voor het publiek, was nog te weinig bekend bij de Brusselaars. De renovatie van 2023 doet de site nu beter tot zijn recht komen.

Het museum ontleent zijn naam aan het jaar waarin de Franciscanen hier hun klooster bouwden. De ruïnes ervan kunnen bezichtigd worden onder de Beurs, met onder meer de begraafplaats van hertog Jan I van Brabant.

Externe site Bourse - Beurs - Bruxella 1238

Archeologische site Bruxella 1238

Geschiedenis van de Beurs

Het was architect Léon-Pierre Suys die de plannen van de Beurs tekende en in 1868 de werken opstartte. De bouw van de Beurs paste in de (her)aanleg van het centrum met mooie brede lanen, die de expansie van de hoofdstad illustreerden. De financiële markten namen overal ter wereld hun plaats in, ook bij ons.

Het gebouw was klaar in 1873. Dat 'Beurspaleis', zoals het oorspronkelijk werd genoemd, groeide dan uit tot een financieel machtscentrum. Het werd opgetrokken op de voormalige Botermarkt en de overwelving van de Zenne in een eclectische stijl, een combinatie van neorenaissance en second-empire.

In de loop der jaren verloor de Beurs haar uitstraling en sloot ze zich van de buitenwereld af. In 2015 verlieten de laatste 6 Euronext-traders het gebouw en stond het er verlaten bij tot de renovatie in 2023.

Meer info?

Banner 'Het Gewest en Europa investeren in uw toekomst!'
Beurs van Brussel