Dit worden de nieuwe frietkoten!

De winnaar van de architectuurwedstrijd Een bakfriet in de maag is bekend. Architectenbureau Studio Moto bedacht het winnende project: een gezellig, eenvoudig, functioneel en gemakkelijk herkenbaar frietkot dat perfect aansluit op het Brusselse stadsweefsel.

De jury van de architectuurwedstrijd bestond uit het College van de Stad Brussel, de voorzitter van het Nationaal Verbond van Frituristen (Navefri) en een architect en professor aan de ULB. Zij hakten de knoop door na een apart gesprek met elk van de 52 kandidaten. De evaluatie gebeurde op basis van drie doorslaggevende criteria:

  • identiteit (iconisch karakter, aan te passen naargelang de specifieke aard van verschillende frietkoten)
  • functionaliteit (praktisch en ergonomisch)
  • integratie (in het stadsweefsel)

Winnende project

De vorm van het ontwerp is eenvoudig en verfijnd. De weerspiegelende coating uit glanzend aluminium werkt de dialoog met de omgeving in de hand. Wanneer de grote luifel wordt geopend, verschijnt een stijlvol, kleurrijk, hartelijk en gezellig interieur. Die grote opening bestaat volledig uit kleine tegeltjes, die doen denken aan de winkels, cafés en restaurants in Brussel. De kers op de taart is het lichtgevende uithangbord van het frietkot. Elke frituuruitbater zal er zelf één kunnen maken dat de identiteit van zijn of haar frietkot weergeeft.

Simulatie frietkoten Lakensestraat - dag

Waarom de frietkoten harmoniseren?

Deze architectuurwedstrijd werd in juli 2017 georganiseerd door de Stad Brussel. De wedstrijd beoogt de 6 frituren en vaste kiosken op het grondgebied van de Stad Brussel te vervangen door nieuwe inrichtingen die een iconisch symbool van onze culinaire tradities moeten worden. Daarnaast wil de Stad een einde maken aan de verloedering van bepaalde frietkoten door de bouw van nieuwe frietkoten te financieren en eigenaar te worden van de 'bakstenen'. De symbolische plekjes uit de hoofdstad krijgen op die manier een grondige makeover. Bovendien worden ze afgestemd op de noden van de uitbaters zodat die hun vak met meer comfort kunnen uitoefenen.

De Stad is ook bereid om haar frietkotontwerp aan te bieden aan gemeenten die hun eigen frietkoten willen verfraaien. Zo breidt dit nieuw Brussels icoon zich over het hele Gewest uit.

Volgende stappen

  • Begin 2018: lancering van de opdracht voor het opstellen van het bestek dat nodig is voor de uitvoering van de frietkoten
  • Eind 2018: indienen van de aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning
  • Begin 2019: lancering van de opdracht voor de uitvoering (aanwijzing van de aannemer die de werken zal uitvoeren)
  • 2019: verwezenlijking van de frietkoten
Gemaakt 19/01/2018 (bewerkt op 05/03/2018)
Simulatie frietkot Lakensestraat (nacht)