Free Museums for Students

Dit evenement is al voorbij

Van zaterdag 3 tot en met zondag 18 april 2021 (Paasvakantie) zijn 22 Brusselse musea gratis toegankelijk voor studenten van het hoger onderwijs.

Studenten die van dit voordeel willen profiteren, moeten hun bezoek reserveren bij het museum van hun keuze (telefonisch of online). Bij aankomst in het museum moeten ze hun studentenkaart tonen.

Opgelet: respecteer de boekingsvoorwaarden van elk museum. Reserveren is in de meeste musea verplicht.

Het Externe site AfricaMuseum in Tervuren, vlakbij Brussel, is een museum en onderzoekscentrum over Afrika, met een focus op Midden-Afrika. Het vernieuwde AfricaMuseum wil een beeld schetsen van het hedendaagse, ontvoogde Afrika in een museumgebouw met een koloniaal verleden.

In het hart van Brussel ligt het Externe site Art & Marges Museum, een museum voor outsiderkunst, dat de kunst en haar grenzen in vraag stelt.

Externe site Autoworld, het museum gewijd aan de autogeschiedenis onder de Arcade van het Jubelpark.

Ontdek het Externe site Belgisch Museum van de Vrijmetselarij, gevestigd in Hotel Dewez, een neoclassicistisch gebouw uit de 18de eeuw in hartje Brussel.

Het Externe site Stripmuseum is een ontmoetingsplek voor alle stripliefhebbers in hartje Brussel. Al 30 jaar richt het museum de spots op de Negende Kunst. Het uitzonderlijke art nouveau-gebouw van Victor Horta geeft een bezoek nog een extra dimensie. Het Stripmuseum brengt tegelijk een hommage aan de klassiekers van het medium en een blik op het hedendaagse stripverhaal. Twee grote tijdelijke tentoonstellingen wachten u op: Juanjo Guarnido, de ateliergeheimen van een Maestro en Midam, het parcours van een Brusselse Kid.

Het museum is elke dag geopend van 10u tot 18u op reservering.

Het Externe site BELvue is een museum over België en zijn geschiedenis. Aan de hand van zeven sociale thema's en een galerij van meer dan 200 voorwerpen biedt het een fascinerende en originele manier om België en de uitdagingen van onze samenleving te ontdekken.

De Externe site CENTRALE for contemporary art, het kunstencentrum van de Stad Brussel, vond zijn onderkomen in een oude elektriciteitscentrale. Elk jaar vinden in de verschillende ruimten van het centrum multidisciplinaire tentoonstellingen en projecten plaats met bekende en onbekende kunstenaars, al dan niet afkomstig uit Brussel en België.

Externe site Choco-Story Brussels verhaalt de geschiedenis van chocolade vanaf de oorsprong van cacao 5.000 jaar geleden tot de creatie van de beroemde Belgische praline. Audiogids, demonstratie en proeverij inbegrepen in het bezoek.

Reserveringsvoorwaarden: SOLD OUT.

Een ondergrondse ontdekkingsreis in het paleis van Keizer Karel (Externe site Couderbergpaleis).

Reserveringsvoorwaarden: gratis toegang van 16u tot 18u van 3 tot 18 april (behalve donderdag 8 en donderdag 15 april).

Externe site Design Museum Brussels, een ruimte gewijd aan design en zijn geschiedenis.

Reserveringsvoorwaarden: geen online reservering.

Tussen 3 en 18 april, gratis toegang voor elke student op vertoon van een geldige studentenkaart 2020-2021.

Manneken-Pis heeft meer dan 1000 kostuums. Ter gelegenheid van de vernieuwing van de kostuums nodigt de Externe site GardeRobe MannekenPis u uit om de rijkdom van deze collectie te ontdekken.

Het Externe site Joods Museum van België, gelegen in de Brusselse Zavelwijk, biedt een vernieuwende kijk op de joodse geschiedenis en cultuur aan de hand van tentoonstellingen en activiteiten die gericht zijn op uitwisseling, kennismaking en toegankelijkheid voor alle mogelijke doelgroepen. Door zijn stevige verankering in het heden is het museum een levendige, dynamische en multidisciplinaire culturele en artistieke locatie, die wordt gedragen door een team dat de waarden van openheid op doortastende en eigentijdse wijze uitdraagt, met de bedoeling om kennis en inzicht in de joodse geschiedenis, godsdienst en culturen te bevorderen.

Reserveringsvoorwaarden: tijdens de paasvakantie is het hele museum open voor studenten. Reserveer uw bezoek via onze online ticketservice door te kiezen voor het 0 euro-tarief en vergeet niet uw studentenkaart mee te nemen.

Als toekomstig cultureel centrum zal Externe site Kanal - Centre Pompidou vanaf de opening een museum voor moderne en hedendaagse kunst huisvesten, evenals de collectie architectuur en stedenbouw van het CIVA. Sinds 2018 heeft Kanal meerdere tentoonstellingen, performances, concerten en activiteiten georganiseerd in de ruwe ruimte van de voormalige Citroëngarage aan het IJzerplein. Momenteel kan het publiek er de carte blanche ontdekken die aan de Zwitserse kunstenaar, John M. Armleder en zijn talrijke gasten werd verleend.

Beleef de 15de eeuw in onze streken en ontdek de beelden, verhalen en personages uit de Librije van de hertogen van Bourgondië (Externe site KBR Museum).

De Externe site Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zijn de belangrijkste musea van het land en bezitten de belangrijkste collectie plastische kunsten. Er zijn 20.000 werken in zes musea die het verhaal vertellen van onze geschiedenis, van de 15de tot de 21ste eeuw, aan de hand van schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst.

Reserveringsvoorwaarden: de toegang tot het museum van het Fin-de-Siècle (permanente collectie) en tot de focustentoonstelling Pierre Alechinsky: Carta Canta en de tentoonstelling Aboraginalities zal gratis zijn voor jongeren onder de 26 jaar op vertoon van hun studentenkaart of identiteitskaart. Zij krijgen ook toegang tot het Magrittemuseum tegen het voordeeltarief van 3 euro.

Voor het eerst in België wijdt een modemuseum een tentoonstelling aan de garderobe van de man. Masculinities belicht de evolutie van de mannelijkheid in de mode, van de 18de-eeuwse kleding tot de androgyne mode van 2021 (Externe site Mode & Kant Museum).

Maak een wereldreis door de geschiedenis! Wandel van prehistorische vuistbijlen naar Egyptische mummies. Snuister tussen betoverend glas en zet een stap achteruit om de Brusselse wandtapijten te bekijken. Ga de oosterse toer op tussen de Aziatische boeddha's en steek de Atlantische Oceaan over om het 'beeldje met het gebroken oor' van Kuifje te bewonderen. En dan is er nog de collectie van Belgische art nouveau…: Externe site Museum Kunst & Geschiedenis.

Het Externe site Museum van de Stad Brussel op de Grote Markt nodigt iedereen uit om de tumultueuze en boeiende geschiedenis van Brussel te ontdekken.

In een gerestaureerd complex midden in Brussel, dat bestaat uit een art nouveau gedeelte en een classicistisch gedeelte, bewaart het Externe site Muziekinstrumentenmuseum 9.000 muziekinstrumenten.

Daal af in de authentieke riolen van het Externe site Riolenmuseum, wandel langs de Zenne en ontdek het weinig bekende maar noodzakelijke beroep van rioolwerker.

Beleef in Externe site Train World een spoorwegervaring en maak een reis terug in de tijd, van de allereerste stoomlocomotieven tot hogesnelheidstreinen.

Reserveringsvoorwaarden: gratis toegang op woensdag 7 en 14 april van 16u tot 19u voor studenten hoger onderwijs op vertoon van de studentenkaart aan de kassa (laatste toegang om 17u, daarna is de kassa gesloten). Er is geen directe link om online te boeken. Studenten moeten zich per e-mail inschrijven via reservations@trainworld.be. Maximaal 80 studenten per avond.

De Boghossian Stichting is een centrum van kunst en dialoog tussen de culturen van het Oosten en het Westen. Het presenteert momenteel twee tentoonstellingen in de Externe site Villa Empain: The Light House, gewijd aan licht in de hedendaagse kunst, en Aleppo, een reis naar het hart van 5000 jaar geschiedenis, een digitale tentoonstelling over de duizend jaar oude stad Aleppo.

Deel  

Free Museums for Students