De Grote Markt van Brussel is het centrale plein van Brussel. Het plein, vermaard om zijn esthetische en historische rijkdom, wordt omringd door het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen.
De Grote Markt wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van de wereld (volgens onder andere de Franse schrijver Victor Hugo, die in Brussel verbleef). De Grote Markt van Brussel staat sinds 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco.
Geschiedenis van de Grote Markt
Op de Grote Markt speelden zich veel historische gebeurtenissen af. Een kort overzicht:
- 1523: de Inquisitie zet Hendrik Voes en Jan Van Essen, de eerste protestantse martelaren, er op de brandstapel
- 1568: de graven Egmont en Hoorn worden er onthoofd
- augustus 1695: Brussel wordt aangevallen tijdens de Oorlog van de Liga van Augsburg (Negenjarige oorlog). De Franse troepen, geleid door maarschalk De Villeroy, vernielen tijdens een bombardement de meeste huizen op de Grote Markt, waarvan nog enkele in hout. Enkel de voorgevel en de toren van het Stadhuis, het doel van de beschietingen, en enkele stenen muren bleven overeind tussen de brandende kanonsballen. De verschillende gilden bouwden de huizen snel weer op, in steen deze keer. Daarbij ook het huis van de Brouwersgilde, dat nu het Externe siteBrouwersmuseum herbergt.
Evenementen op de Grote Markt
Vandaag vinden er vele culturele of feestelijke evenementen plaats op de Grote Markt:
- het Bloementapijt (77 x 24m), om de 2 jaar, bestaande uit een meer dan 500.000 begonia's
- de Ommegang: een spektakel ter herdenking van de komst van Karel de Vijfde naar Brussel in 1549 om zijn zoon, de latere Filips II voor te stellen
- de kerstboom
- de stoet van de Meyboom
- concerten
- ...
De evenementen en het leven op het plein zijn te volgen via de webcam op de Grote Markt.
- Geschiedenis van de Grote Markt van Brussel (16.50 KB)