Hoe werkt contactopvolging?

Wanneer iemand besmet is met Covid-19, is het van belang de personen te kunnen in kaart brengen met wie die besmette persoon lang contact had. Die personen kunnen namelijk ook besmet zijn. In dat geval zal het contactopvolgingscentrum van het Brussels Gewest deze personen opbellen of thuis bezoeken en advies geven om te voorkomen dat zij op hun beurt hun omgeving besmetten.

Opgelet: sinds 2 december 2021 kunnen besmette personen de gegevens van hun hoogrisicocontacten online doorgeven op

Die contacten krijgen dan testcodes voor een gratis PCR-test via mail of sms.

Wie belt u op?

De medewerker van het callcenter belt u altijd met het nummer 02 214 19 19 of stuurt u een sms via 8811. Als het callcenter u niet kan opbellen, bezoekt een callcentermedewerker u thuis.

Tips voor de contacten?

Iedereen die in contact kwam met een besmette persoon wordt opgebeld (of thuis bezocht), voor zover het callcenter werd ingelicht over hun identiteit. Deze personen krijgen op hun beurt praktische tips om hun omgeving niet te besmetten. De identiteit van de besmette persoon wordt nooit bekendgemaakt.

Vertrouwelijkheid en afwezigheid van controle

De persoon die u opbelt of thuis bezoekt, behandelt uw gegevens in alle vertrouwelijkheid en met absoluut respect voor uw privacy. De info wordt niet bezorgd aan de politie of justitie. Uw identiteit wordt nooit bekendgemaakt aan uw contacten. De anonimiteit is dus gegarandeerd.

Meer info:

Gemaakt 30/06/2020 (bewerkt op 02/12/2021)

ZIE OOK