Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Huis Vesale vangt mensen met dementie op

Het nieuwe, gespecialiseerde rust- en verzorgingstehuis Vesale ontvangt en begeleidt personen met dementie of een soortgelijke aandoening. Het gaat om een baanbrekend project in België.

Naar aanleiding van de wetswijzigingen van 2009 over de normen in de sector van de rusthuizen, besloot het OCMW van de Stad Brussel om het Pacheco Instituut te sluiten en een project uit te werken voor de opvang van dementerende senioren.

Gebouw van 8 verdiepingen

Huis Vesale is gevestigd in het voormalige 'Verenigde Godshuizen', een gebouw van 8 verdiepingen dat in 1976 werd opgetrokken in de Cellebroersstraat. Het nieuwe huis, uitgewerkt door een pluridisciplinaire werkgroep, heeft ook een bevoorrechte band met het UMC Sint-Pieter (César de Paepe-site) in de vorm van een gemeenschappelijke sas.

Open leefruimtes

Het centrum kan 128 bewoners ontvangen. Elke verdieping van Huis Vesale (van de 1ste tot de 6de) vormt een leefeenheid voor 20 bewoners. Deze eenheid is opgebouwd rond een open leefruimte die de gangen naar de kamers, aan de twee uiteinden, zoveel mogelijk beperkt en het zicht naar buiten maximaal opent.

De 7de verdieping omvat naast 8 kamers ook een:

  • grote cafetaria
  • groot terras met panoramisch zicht
  • fitnessruimte
  • kapsalon
  • relaxruimte, stadstuin, bijenkorven op het dak
  • ontvangstruimte voor privégelegenheden
  • speelruimte voor kinderen
Gemaakt 17/03/2017 (bewerkt op 11/10/2019)