Informaticacentrum BruSurf

Het Informaticacentrum BruSurf, een opleidings- en vormingscentrum voor digitale technologieën voor jongeren, is gelegen in het hart van de Zennewijk, vlakbij het Sint-Katelijne- en IJzerplein.

De nieuwe technologieën worden bekeken in al hun vormen:

 • technische hulp bij huistaken en studie
 • ontwikkelen van de technische bekwaamheden op gebied van het digitale met als doel een betere integratie in het beroepsleven
 • oriëntatie en raadgeving van de jongeren die zich willen richten naar digitale beroepen
 • opleiding tot een goed gebruik van de nieuwe technologieën in het dagelijkse leven
 • aanleren van de numerieke werkmiddelen in een optiek van een actieve en kritische burgerlijke deelname
 • ...

Een informaticapark uitgerust met 10 computers, twee printers, een 3D-printer, scanner, kopieermachine, tablets, robots,… staan ter beschikking van het jonge publiek in het kader van de stages, vormingen of diverse workshops in de namiddag, op zaterdag of tijdens schoolvakanties. Talrijke samenwerkingen met verenigingen verrijken het programma.

De momenten van numerieke studie dienen voor de uitwerking van huistaken of schoolwerken, opzoekingen (vormingen, werk, huisvesting, administratieve stappen,...) op internet, het begeleiden van een creatief project, advies over het gebruik van de computer, tablet, smartphone, of om tijdelijk een scanner, een printer, een kopieermachine,… te gebruiken.

De animatoren van BruSurf staan ter beschikking van de jongeren om hen te helpen bij de uitwerking van hun projecten.

Wanneer?

 • Woensdag, donderdag en vrijdag van 15u30 tot 18u (buiten de schoolvakanties)

Inschrijving bij BruSurf verplicht.

De workshops voor jongeren ontwikkelen gedurende het hele jaar meerdere digitale disciplines om tot een gemeenschappelijke creatie op het einde van het seizoen te komen. Deze workshops zijn opgedeeld in twee groepen van niveau en/of leeftijd. De workshop 'initiatie' is er voor beginnelingen die later in het jaar willen toetreden tot de workshop 'perfectionering'.

Wanneer?

 • Zaterdag: september tot juni (buiten de schoolvakanties)
  • 10u30 tot 12u30: groep 'Initiatie'
  • 15u30 tot 18u: groep 'Perfectionering'

Beperkt aantal plaatsen, inschrijving noodzakelijk.

Korte vormingsmodules om de jongeren aan te zetten tot het dagelijks gebruik van de nieuwe numerieke werkmiddelen op bewuste, georganiseerde en creatieve wijze. Ze ontwikkelen een zekere deskundigheid die hun ten goede komt tijdens hun studies en toekomstige beroepsleven. De vormingen halen specifieke thema's aan onder de vorm van informatiesessies of klassen van één tot vier weken in functie van het aangesneden onderwerp.

Voorbeelden van lessen: 3D-printen, Kritische kijk op het internet en desinformatie, Bescherming op het internet - Sociale netwerken en privéleven, Beheer van zijn profiel (Facebook, Twitter, Linked In,…), Onderhoud van zijn computer, Een video online zetten, Opmaken van een tekst, Een presentatie geven, Videomontage, Geluidsmontage, Een smartphoneapplicatie creëren, Creatie van een blog, Initiatie tot informatica,...

Wanneer?

 • Woensdag van 13u30 tot 15u30 (buiten de schoolvakanties)

Beperkt aantal plaatsen, inschrijving noodzakelijk.

De vakantiestages maken het mogelijk een discipline uit te diepen gedurende één week. De thema's worden iedere nieuwe vakantieperiode hernieuwd.

Voorbeelden van aangehaalde thema's: Virtueel Scrapbooking, 3D Art Gallery, Foto- en beeldbewerking, Een smartphoneapplicatie creëren, Geanimeerde wenskaarten, Robots, Beeld per beeld (creatie van een stop-motion film), Creatie van een blog),...

Wanneer?

 • Gedurende de schoolvakanties

De uurroosters en de thema's variëren iedere keer.

Beperkt aantal plaatsen, inschrijving noodzakelijk.

BruSurf gaat verder met het regelmatig organiseren van workshops bestemd voor volwassenen. De workshops zijn toegankelijk voor iedereen (het noodzakelijke niveau is duidelijk aangegeven in het vormingsprogramma) en gaan van initiatie tot het gebruik van de computer tot de digitale creatie, bureautica, grafische vormgeving, internet,...

Wanneer?

 • Donderdag en vrijdag van 10u30 tot 12u30 (buiten de schoolvakanties)

De workshops vinden plaats in 2 tot 8 sessies.

Beperkt aantal plaatsen, inschrijving noodzakelijk.

AGENDA

 
Informaticacentrum BruSurf
© GIAL - Hyacinthe Arthurs

PRAKTISCHE INFO