Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Informaticacentrum Brusurf

Het Informaticacentrum Brusurf, een opleidings- en vormingscentrum voor digitale technologieën voor jongeren, is gelegen in het hart van de Zennewijk, vlakbij het Sint-Katelijne- en IJzerplein.

De nieuwe technologieën worden bekeken in al hun vormen:

 • technische hulp bij huistaken en studie
 • ontwikkelen van de technische bekwaamheden op gebied van het digitale met als doel een betere integratie in het beroepsleven
 • oriëntatie en raadgeving van de jongeren die zich willen richten naar digitale beroepen
 • opleiding tot een goed gebruik van de nieuwe technologieën in het dagelijkse leven
 • aanleren van de numerieke werkmiddelen in een optiek van een actieve en kritische burgerlijke deelname
 • ...

Een informaticapark uitgerust met 10 computers, twee printers, een 3D-printer, scanner, kopieermachine, tablets, robots,… staan ter beschikking van het jonge publiek in het kader van de stages, vormingen of diverse workshops in de namiddag, op zaterdag of tijdens schoolvakanties. Talrijke samenwerkingen met verenigingen verrijken het programma.

De momenten van numerieke studie dienen voor de uitwerking van huistaken of schoolwerken, opzoekingen (vormingen, werk, huisvesting, administratieve stappen,...) op internet, het begeleiden van een creatief project, het zelf ontdekken van software, advies over het gebruik van de computer, tablet, smartphone, of om tijdelijk een scanner, een printer, een kopieermachine,… te gebruiken.

De animatoren van Brusurf staan ter beschikking van de jongeren om hen te helpen bij de uitwerking van hun projecten.

Wanneer?

 • Dinsdag, woensdag en donderdag van 15u30 tot 18u (buiten de schoolvakanties)

Inschrijving bij Brusurf verplicht.

Een moment van ontdekking voor jonge mensen die hun kennis willen verdiepen in software en applicaties die minder bekend zijn bij het grote publiek. In een paar workshopsessies ontwikkelen de jongeren samen een ambitieus project om verschillende digitale disciplines op een collaboratieve, creatieve en leuke manier te benaderen. De sessies leiden tot een gezamenlijke creatie aan het einde van de workshop.

Wanneer?

De digitale workshops vinden meestal plaats in 4 of 5 sessies:

 • vrijdag van 15u30 tot 18u
 • zaterdag van 10u30 tot 13u
 • zaterdag van 15u30 tot 18u

Buiten schoolvakanties.

Beperkt aantal plaatsen, inschrijving noodzakelijk.

De cursussen bieden jongeren de mogelijkheid om snel computervaardigheden te leren die nuttig zijn voor hun ontwikkeling op school of het werk. Via korte opleidingsmodules ontdekken jongeren hoe ze nieuwe digitale hulpmiddelen op een praktische, bewuste en creatieve manier kunnen gebruiken.

Wanneer?

 • Woensdag van 13u30 tot 15u30 (buiten de schoolvakanties)

Beperkt aantal plaatsen, inschrijving noodzakelijk.

Tijdens de schoolvakanties biedt Brusurf vakantiestages rond verschillende thema's. Rond een gemeenschappelijk project maken jongeren een week lang kennis met één of meer digitale disciplines. De laatste dag is meestal een gelegenheid om de gemaakte creaties te tonen.

Wanneer?

 • Gedurende de schoolvakanties

De uurroosters en de thema's variëren iedere keer.

Beperkt aantal plaatsen, inschrijving noodzakelijk.

De digitale ontmoetingen bieden de mogelijkheid voor studenten of jonge werkzoekenden om een individuele afspraak te maken met één van onze animatoren om een persoonlijk project uit te werken, om te oefenen met een specifieke software of advies te krijgen over het gebruik van nieuwe technologieën.

Wanneer?

 • Donderdag en vrijdag van 10u30 tot 13u

Op afspraak.

Op dinsdag, van 10u30 tot 15u, kunnen verenigingen die met jongeren werken terecht bij Brusurf. Ze kunnen gebruikmaken van de infrastructuur en knowhow om zo een project uit te voeren rond digitale technologieën of digitaal onderwijs.

Vzw's, scholen, buurthuizen, huizen voor het kind, jeugdcentra,... kunnen hiervoor contact opnemen met Brusurf.

© i-CITY - Hyacinthe Arthurs

PRAKTISCHE INFO