attention!

MyBXL niet beschikbaar van 20u tot 22u30

Op dinsdag 23 april 2024 zijn er onderhoudswerken aan het burgerportaal Externe site MyBXL. Het portaal en zijn tool om een afspraak te maken via deze website zijn daardoor niet beschikbaar van 20u tot 22u30.

 

Heraanleg Joseph Dupontstraat (voltooid)

Wat is het?

Heraanleg van de Joseph Dupontstraat en de oversteek naar het Egmontpark in de Wolstraat. De straat wordt vergroend en als voetgangerszone aangelegd op één niveau.

Heraanleg Joseph Dupontstraat

Met welk doel?

De Joseph Dupontstraat is vandaag enkel toegankelijk voor verkeer vanuit de Wolstraat. Aan de zijde van de Regentschapsstraat is de straat afgesloten door palen met kettingen. De straat is enkel toegankelijk voor lokaal verkeer.

Met de heraanleg verandert het statuut van de Joseph Dupontstraat naar een voetgangerszone. De straat wordt daarom op één niveau aangelegd. Op die manier creëert de Stad Brussel een snelle voetgangersverbinding tussen de Louizawijk en het lagergelegen deel van de Zavelwijk.

Ter hoogte van de Wolstraat wordt een verzinkbare paal geplaatst. De toegang wordt enkel verleend aan bewoners, leveranciers en de Grote Synagoge van Brussel.

Ook de oversteek in de Wolstraat van de Joseph Dupontstraat naar het Egmontpark wordt aangepakt. Er komt een versmalling van de breedte van de rijweg ten voordele van bredere voetpaden ter hoogte van de voetgangersoversteek naar het park. Langsheen de oversteek worden vier nieuwe bomen geplant.

Materialen

Om het karakter van de straat te behouden werden materialen gekozen die homogeen zijn met de wijk. In de Joseph Dupontstraat worden de kasseien vervangen door gezaagde porfierstenen. Voor de watergreppel in de straat wordt blauwe hardsteen gebruikt.

De verbrede voetpaden in de Wolstraat ter hoogte van de oversteek naar het Egmontpark zullen bestaan uit blauwe hardsteen.

Beplantingen

Er worden acht nieuwe bomen in de perimeter geplant van de soort Liquidambar styraciflua 'Moraine'.

Timing, procedure en werken

De vergunningsaanvraag voor de heraanleg werd in oktober 2019 ingediend bij het Gewest en werd in februari 2020 volledig verklaard. In het kader van de procedure werd een openbaar onderzoek en een Overlegcommissie georganiseerd. In oktober 2021 werd de vergunning afgeleverd door het Gewest.

Zoals bij elk project van heraanleg krijgen eerst de nutsmaatschappijen de kans om hun voorzieningen te vernieuwen.

De werken van heraanleg starten op 16 mei 2022 en nemen 80 werkdagen in beslag. De fases van de werken zullen worden gecommuniceerd.

Heraanleg Joseph Dupontstraat

Evolutie

Lancering