Overslaan en naar de inhoud gaan

Lage Emissie Zone

Lage Emissie Zone
© lez.brussels

De Lage Emissie Zone (LEZ, Low Emission Zone) is van kracht in Brussel sinds 1 januari 2018. Deze maatregel verbiedt bepaalde voertuigen om rond te rijden in Brussel. De LEZ is alle dagen van de week van toepassing, 24 uur per dag, in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De diensten van de Stad Brussel houden zich niet bezig met de reglementering van de Lage Emissie Zone. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor alle details rond de LEZ - Low Emission Zone - Lage Emissie Zone:

Externe siteLez.brussels

Als u met de auto of bestelwagen komt, kunt u hier controleren of uw voertuig in de LEZ mag rijden:

Als u niet aan de voorwaarden voldoet, kunt u gebruik maken van de Externe sitetransitparkings (CERIA-COOVI, Kraainem of Stalle) bij het binnenrijden van Brussel en van de Externe sitealternatieven voor de auto.

Om in Brussel te mogen rijden, kan een dagpas worden aangekocht (maximaal 8 dagen/jaar). Voor meer informatie over deze dagpas:

Met de Brusselse dagpas krijgt u geen toegang tot de LEZ in Antwerpen. 

De voertuigen met een buitenlandse nummerplaat moeten geregistreerd zijn vooraleer ze het Brussels grondgebied binnenkomen (te vermelden informatie: soort van voertuig, Euronorm en brandstof).

  • De registratie is kosteloos.
  • De registratie moet plaatsvinden via de officiële website Externe siteLez.brussels
  • Elk niet-geregistreerd voertuig kan een boete van 150 euro krijgen.
  • Momenteel is de registratie van een voertuig voor toegang tot de stad Antwerpen niet geldig in Brussel. Er is dus een afzonderlijke registratie nodig. 

De controle van de voertuigen gebeurt met camera's. De boete voor het niet-naleven van de toegangsregels tot de LEZ bedraagt 350 euro. 

Wees op uw hoede voor websites die de aankoop van vignetten of stickers aanbieden. Deze zijn niet nodig noch geldig om in de Brusselse LEZ te rijden. Enkel de aankoop van een dagpas moet worden betaald en verloopt via de website Externe siteLez.brussels. Alle andere initiatieven rond de LEZ (verzoek tot afwijking, registratie van voertuigen die in het buitenland ingeschreven zijn) zijn gratis en zijn enkel mogelijk via de website Externe siteLez.brussels