Kunstwerk Oussama Tabti

Het kunstwerk Parlophones van kunstenaar Oussama Tabti is te zien in het Administratief Centrum Brucity van de Stad Brussel (Hallenstraat 4 - 1000 Brussel).

Parlophones (Parlofonen), 2020
Kunstenaar: Oussama Tabti
1988, Algiers, Algerije. Woont en werkt in Brussel.

Het oeuvre van Oussama Tabti bevraagt de hermetische geopolitiek van onoverkomelijke grenzen en van culturen die zich van de buitenwereld afsluiten. Op zijn manier klaagt hij de moeilijkheid aan om zich te verplaatsen in een wereld die weliswaar geglobaliseerd is maar ook met wantrouwen kijkt naar buitenlanders en alles wat anders is.

Via gesprekken en door te luisteren - het zogeheten mondelinge geheugen - verkent de kunstenaar de unieke verhalen van zeven mensen die Brussel als woonplaats kozen maar afkomstig zijn van diverse contreien. De verhalen, verteld in de moedertaal van de personen, bereiken ons via de parlofoon voor appartementen, zoals we die vaak zien aan de ingang van Brusselse gebouwen.

Oussama Tabti

Oussama Tabti werd in 1988 geboren in Algerij. Hij is een visuele kunstenaar die in Brussel woont en werkt.

Hij studeerde in 2012 af aan de Ecole Supérieure des Beaux-Arts van Algiers, in 2017 aan de École supérieure d'art van Aix-en-Provence en in 2020 aan het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) in Gent.

Zijn werk bevraagt een hermetische geopolitiek die bestaat uit onoverkomelijke grenzen en op zichzelf gerichte culturen. Hij hekelt op zijn manier de moeilijkheid om zich te verplaatsen in een wereld die weliswaar geglobaliseerd is maar ook met wantrouwen kijkt naar buitenlanders en alles wat anders is.

Zijn werk werd tentoongesteld op festivals, in musea en galerijen, waaronder de Biënnale van Dakar, Salon de Montrouge, Centrale for contemporary art in Brussel, het museum van hedendaagse kunst in Bordeaux, het Museo Riso in Palermo, Kunstraum Kreuzberg in Berlijn, en het maakt deel uit van verschillende collecties zoals het museum van hedendaagse kunst van Barcelona MACBA, het Centre national des arts plastiques CNAP, het M HKA Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en privécollecties.

Kunstwerk Oussama Tabti

Kunstwerk Oussama Tabti

Kunstwerk Oussama Tabti

Kunstwerk Oussama Tabti

Kunstwerk Oussama Tabti