Parkings voor reisbussen

De reisbussen of autocars dragen eveneens bij tot de verkeersoverlast. Daarom kwamen er speciale parkeerplaatsen voor autocars in de hele Brusselse regio.

Het parkeren van de reisbussen in wijken waar toeristische attracties zijn zoals de Grote Markt, de Europese wijk, het Jubelpark of de Heizel stelt een probleem op het vlak van de beschikbare ruimte en de betrekkingen met de buurt.

Het Gewestelijk Ontwikkelingsplan (GEWOP) voorziet, op basis van een globale studie, in de inplanting van parkeerzones voor korte duur en lange duur die voorbehouden zijn voor deze bussen en waardoor de overlast beperkt wordt.

Kort, middellang of lang parkeren

Er zijn 3 types van parkeerplaatsen: korte, middellange en lange duur.

  • kort parkeren: tot 30 minuten
  • middellang parkeren: tot 5 uur
  • lang parkeren: meer dan 5 uur

Op parkeerplaatsen van korte duur mogen bussen dus maximaal 30 minuten staan. Op die plaatsen kunnen toeristen snel afgezet en/of opgepikt worden. Bij middellange duur mag een bus maximaal 5 uur parkeren. Die plaatsen laten toe om te parkeren tijdens het bezoek aan een evenement, site of attractie. Op parkings van lange duur mogen bussen langer dan 5 uur staan. Dat laat toe om een hele nacht te parkeren.

Kaart met parkeerplaatsen voor autocars

Lijst met parkings voor autocars

PRAKTISCHE INFO