Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote peukenraapactie

Grote peukenraapactie

Van 1 tot en met 25 juni 2024 vindt een grote peukenraapactie plaats. Elke persoon, vereniging of groep die wil deelnemen, kan materiaal aanvragen bij de dienst Netheid van de Stad Brussel, die de sigarettenpeuken zal inzamelen. Op woensdag 26 juni 2024 is er een grote finale op het Muntplein.

Waarom peuken inzamelen?

Elk jaar organiseert de dienst Netheid van de Stad Brussel campagnes om het probleem van de sigarettenpeuken onder de aandacht te brengen. Er worden nog steeds te veel sigarettenpeuken op de grond gegooid: op trottoirs, aan de voet van bomen, in rioolputjes,...

Ondanks het kleine formaat hebben peuken een enorme impact: terwijl het maar een seconde duurt om ze op de grond te gooien, duurt het 10 tot 15 jaar om ze af te breken. Ze bestaan uit bijna 4.000 chemische bestanddelen en de schade die ze in deze periode aan het milieu kunnen toebrengen is enorm. Als ze rechtstreeks in het riool of een afvoer terechtkomen, kunnen sigarettenpeuken helemaal naar de zee worden meegevoerd en één peuk kan tot 500 liter water vervuilen.

Aan de andere kant kunnen deze sigarettenpeuken worden gerecycleerd als ze op de juiste manier in de vuilnisbak worden gegooid. Het plastic uit de filter van de peuk kan worden gerecycleerd tot nieuwe voorwerpen, zoals bewustwordingsplaatjes of zelfs straatmeubilair.

Actie van 1 tot en met 25 juni 2024

Om het publiek bewust te maken, organiseert de Stad Brussel een grote peukenraapactie van 1 tot en met 25 juni. Elke persoon, vereniging of groep die wil deelnemen, kan materiaal aanvragen bij de dienst Netheid (die de sigarettenpeuken zal inzamelen): wegwerphandschoenen, fluohesjes, vuilniszakken,... Je kan ook flessen of andere gesloten bakjes gebruiken om de peuken te verzamelen en af te geven.

Grote finale op het Muntplein op 26 juni

Op woensdag 26 juni 2024 (van 13u tot 16u) is er een grote finale op het Muntplein. Alle ingezamelde peuken worden verzameld, zakasbakjes worden uitgedeeld en er zijn optredens van straatartiesten.

Hoe meedoen?

Wil je meedoen aan de actie? Neem dan contact op met de dienst Netheid:

Gemaakt op 15/05/2024 (Gewijzigd op 14/06/2024)