7 tips voor een picknick zonder afval

Elke week wordt tussen de 100 en 200 m3 afval opgehaald in de parken van de Stad Brussel. Dat zijn maar liefst 6 containers vol! Het goede nieuws is dat dat aantal met een simpele verandering van gewoonte gemakkelijk naar beneden kan. Denk voortaan 'zero afval' als je zin hebt in een picknick, laat die wegwerpverpakkingen achterwege en geniet mee van een afvalvrij park. Hier zijn 7 tips voor een zero afval-picknick.

1. Bereid je picknick thuis en vermijd zo wegwerpverpakkingen

Broodjes en slaatjes uit de winkel zitten telkens verpakt in wegwerpverpakkingen. Het voordeel van huisbereide slaatjes, broodjes, taart,… is dat je zélf kiest waar je ze in verpakt.

2. Breng herbruikbare glazen, borden en bestek mee

Voorzie herbruikbare glazen, borden en bestek op je picknick. Die zijn heel wat milieuvriendelijker dan de wegwerpvarianten die in de vuilnisbak eindigen, samen met je geld. Vergeet niet om een zak of mand mee te brengen om achteraf de vuile vaat in mee te nemen.

3. Gebruik een drinkbus

Bye bye plastic flessen en blikjes, hello drinkbus voor je favoriete drank (of thermos voor je koffie of thee). Je vindt ze in alle maten, kleuren en materialen. Wist je dat er zelfs thermosflessen bestaan die je drank 12 uur heet of 24 uur koud kunnen houden?

4. Kies voor herbruikbare verpakkingen

Er zijn een heleboel mogelijkheden om je bereidingen te transporteren: van bewaardozen in alle mogelijke formaten tot lunchskins (herbruikbare boterhamzakjes) en 'bee's wrap'. Dat laatste is een duurzaam en biologisch alternatief voor huishoud- en aluminiumfolie, gemaakt van biologisch katoen met bijenwas, boomhars en jojobaolie. En je kunt het ook makkelijk zelf maken!

5. Denk aan stoffen servetten

Vergeet je stoffen servetten niet! Deze vormen een duurzaam alternatief voor papieren servetten of huishoudrol. Je kunt ze ook gebruiken om je broodjes of cake in te wikkelen.

6. Transporteer alles in een koeltas, boodschappentas of mand

Gemakkelijk en ecologisch: alles gaat in een handige koeltas, boodschappentas of mand.

7. Kom je verdwaald afval tegen? Gooi het even in de vuilnisbak

Kijk na je picknick nog even rond of je niets vergeten bent. Valt je oog nog op een verdwaald stuk afval? Gooi het dan in even in de dichtstbijzijnde vuilnisbak, ook al is het niet van jou. Het park zal je dankbaar zijn.

Bron: Externe site https://www.linfodurable.fr/conso/6-astuces-pour-organiser-un-pique-nique-zero-dechet-3765

Gemaakt 08/08/2019 (bewerkt op 13/06/2022)

ZIE OOK

7 tips voor een picknick zonder afval