Smart city

Een stad kan zich 'smart city' noemen als ze zich ontwikkelt naar de behoeften van de burgers, bedrijven, instellingen en door haar middelen op een betere manier te beheren, gebaseerd op een doordacht gebruik van de informatie- en communicatietechnologie.

De groep van de ITU (International Telecommunication Union) gespecialiseerd in slimme en duurzame steden maakte in 2014 een definitie op van smart city:

Een slimme en duurzame stad is een stad die innovatieve informatie- en communicatietechnologie en andere middelen inzet voor een verbetering van de kwaliteit van het leven, de efficiëntie van het stedelijk beheer en stedelijke diensten en het concurrentievermogen, en dat met inachtneming van de behoeften van de huidige en toekomstige generaties op economisch, sociaal en milieugebied.

De smart city voedt zich daarom met informatie voor een beter beheer (Do better with less) dat leidt tot een beter leven met de juist bemeten middelen.

Een slimme stad richt zich op verschillende doelgroepen:

  • de inwoners of burgers
  • de gebruikers van de stad
  • het gemeentebestuur, de belanghebbende in het project
  • de bedrijven (als gebruikers van de stad of als partners), waaronder de ICT-bedrijven

De projecten van de 'slimme steden' hebben in het algemeen betrekking op gebieden zoals mobiliteit, energie, bestuur en e-government, informatie, kwaliteit van leven, veiligheid, connectiviteit.

De Stad Brussel wil binnen deze domeinen een leidende rol spelen in het Gewest en de metropool Brussel.

De Smart City-strategie van de Stad Brussel is gebaseerd op 7 beleidsdomeinen en 5 fundamentele domeinen. Het brengt de visie van de Smart City (horizon 2030) over via meer dan 50 projecten die in een roadmap zijn geïntegreerd:

Smart City-strategie van de Stad Brussel en roadmap met projecten (PDF)

Terwijl de strategie officieel werd gelanceerd in maart 2023, zijn er de laatste jaren al innovatieve projecten geïmplementeerd die doordrenkt zijn met deze visie.

Meer info over de al gelanceerde projecten en oproepen voor Smart City-projecten vindt u op de website Smart City.

AGENDA

 

ZIE OOK