Overslaan en naar de inhoud gaan

Socialisering van de huurprijzen

Socialisering van de huurprijzen
Woningen Harenberg 3 in Haren

In januari 2024 gaat de tweede fase van start van het project om de huurprijzen te socialiseren. Een belangrijke maatregel voor de Stad Brussel, die de groeiende wooncrisis wil aanpakken.

De Stad zoekt oplossingen om haar meest kwetsbare burgers te helpen bij het haalbaar houden van hun woonkosten. In Brussel nemen die kosten immers voor veel gezinnen de grootste hap uit hun uitgavenbudget. Er worden dan ook concrete maatregelen genomen, onder meer via een beleid rond de bouw van woningen door de Stad zelf.

Uitbreiding van de socialisering van huurprijzen

Met nog een andere maatregel, die de Grondregie ondersteunt, breidt de Stad vanaf 2024 de socialisering van de huurprijzen nog uit voor huurders van gemeentelijke woningen en die voldoen aan de voorwaarden en ingeschreven zijn op de wachtlijst voor een sociale woning maar er nog niet in wonen. 

Deze maatregel zal een aanzienlijke impact hebben op de huurprijs van de begunstigden. Zo zou een huurder die maandelijks 900 euro huur betaalt, dankzij dit beleid tot 400 euro per maand kunnen besparen. Zo dalen de financiĆ«le lasten voor gezinnen aanzienlijk. 

Het Gewest betaalt het verschil tussen de sociale huurprijs en de gemeentelijke huurprijs aan de Grondregie en het OCMW. Deze actie loopt al, en vanaf 1 januari gaat de
2de fase van start. Die is bestemd voor elke nieuwe aanvrager die in aanmerking komt voor sociale huisvesting.

Openbare vergaderingen

Er worden openbare bijeenkomsten georganiseerd om de socialisering van de huurprijzen te presenteren:

10 januari 2024

  • Van 18u tot 20u
  • Buurthuis Bockstael: Gravin van Vlaanderenstraat 4 - 1020 Laken

11 januari 2024 

  • Van 18u tot 20u
  • Omnisportzaal Fontainas: Zespenningenstraat 20 - 1000 Brussel

12 januari 2024

  • Van 18u tot 20u
  • Centrum Noordpool: Antwerpsesteenweg 208 - 1000 Brussel
Gemaakt op 04/12/2023 (Gewijzigd op 13/06/2024)

PRAKTISCHE INFO