Maatregelen coronavirus

 

Steun aan Loujain al-Hathloul en Raif Badawi

De Stad Brussel 'adopteert' Loujain al-Hathloul en Raif Badawi, 2 Saoedische gevangenen. Deze dubbele adoptie maakt deel uit van de deelname van de stad aan het label Lichtbaken (Ville Lumières) van Amnesty International, een netwerk dat steden en gemeenten samenbrengt die opkomen voor de vrijheden, waarden en rechten die de basis vormen van de democratie. Op 10 februari 2021 werd Loujain al-Hathloul intussen vrijgelaten.

Via het netwerk Lichtbaken kan een gemeente één of meer mensen in gevaar adopteren. Destijds adopteerde de Stad Hamid Babaei, een Iraanse student in België die in zijn land was veroordeeld wegens 'het ondermijnen van de nationale veiligheid door te communiceren met vijandige staten'. Hij werd in augustus 2019 vrijgelaten na het uitzitten van zijn straf. Loujain al-Hathloul en Raif Badawi zitten momenteel vast voor het verdedigen van de mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Campagne #freeloujain&raif

Loujain al-Hathloul, een 31-jarige Saoedische activiste, zat meer dan 2 jaar vast voor het verdedigen van vrouwenrechten. Raif Badawi, een Saoedische blogger, wordt sinds 2012 gevangen gezet en misbruikt vanwege zijn opvattingen.

De acties voor deze 2 gevangenen worden geleid door de Adviesraad voor Internationale Solidariteit van de Stad Brussel. Eind januari 2021 toonde het reclamebord op het Hotel Continental (De Brouckèreplein) een week lang een campagne rond Loujain al-Hathloul en Raif Badawi. U kan als steun voor de campagne ook een profielfoto op Facebook toevoegen.

Gemaakt 26/01/2021 (bewerkt op 01/03/2021)