Tentoonstelling. De tijd van het symbolisme in Letland

Dit evenement is al voorbij

Van 10 juni tot en met 19 september 2010, van 10u30 tot 18u, in het Stadhuis van Brussel.

r

n

r

nOp het einde van de 19de eeuw vechten de Letse symbolistische schilders om een sterke wind van modernisme door Riga te laten waaien. Dat modernisme heeft op dat moment de beeldende kunsten in Europa al een tijdje in zijn ban.r

n

r

nFluwelen sfeerbeelden, grijswitte landschappen en bevreemdende en mysterieuze scènes: een vijftigtal werken waaronder prachtige schilderijen, etsen en tekeningen van onder andere Rozentãls, Purvitis en Walter.

r

n

r

nProfessionele Letse kunst ontstond vrij laat. Tot het begin van de 19de eeuw was er enkel een rijk etnografisch erfgoed. In het midden van de 19de eeuw begonnen de Letse kunstenaars zich op te werken, vooral via de grote kunstscholen in Sint-Petersburg. Rond de eeuwwisseling volgden de eerste tentoonstellingen in de Letse hoofdstad Riga.

r

n

r

nDe meest bekende nieuwe kunstenaars waren Janis Rozentãls, Vilhelms Purvitis en Janis Valters. Deze generatie, die zich liet inspireren door de ontwikkelingen in de kunst in West-Europa, heeft de fundamenten gelegd van de moderne Letse kunst. Hun artistieke ontdekkingstochten vielen samen met de bloei van het symbolisme en de art nouveau. Tegenwoordig is Riga door haar waardevolle erfgoed trouwens een van de belangrijkste metropolen van de art nouveau in Europa.

r

n

r

nDe tentoonstelling is een project van het Letse Nationaal Kunst Museum, in samenwerking met de dienst Cultuur van de Stad Brussel, in het kader van het cultureel akkoord dat het WBI verbindt met Letland. In partnerschap met het 'Musée national d'histoire et d'art Luxembourg'.

r

n
Deel