Tentoonstelling. Oussama Tabti

Dit evenement is al voorbij

Van 28 april tot en met 18 september 2022 in de Centrale for contemporary art (Centrale Box).

Oussama Tabti presenteert de tentoonstelling Alien. Zijn oeuvre werpt een kritische blik op een hermetische geopolitiek, vol onoverkomelijke grenzen en geïsoleerde cultussen.

Foto 'Algerian Man'

Ellis Island is een klein eiland in de baai van New York. In het eerste deel van de 20e eeuw was dit het drukste inspectiestation voor immigranten in de Verenigde Staten. Augustus Frederick Sherman was een ambtenaar in het immigratiekantoor van Ellis Island. Eén van zijn taken was het fotograferen van immigranten als ze op het eiland aankwamen. Zo is de foto tot stand gekomen van een man die in 1905 uit Algerije kwam. Deze foto werd gewoon gecatalogiseerd als Algerian Man.

Oussama Tabti

In 2018 kijkt Oussama Tabti naar de achtergrond van dit personage en zijn intrigerende portret. De kunstenaar zelf wordt echter geconfronteerd met een harde administratieve realiteit en, ironisch genoeg, krijgt hij nooit een antwoord op zijn visumaanvraag. Door zijn eigen ervaring te koppelen aan die van deze immigrant uit het begin van de 20ste eeuw, stelt de kunstenaar de vraag hoe moeilijk het is zich te bewegen in een wereld die verdeeld is tussen openheid voor diversiteit en verschil, en dorpse bekrompenheid.

Vind alle culturele evenementen van het Brussels Gewest op visit.brussels

Geef een grotere zichtbaarheid aan uw evenementen door ze in te geven op www.extranet.brussels

© Augustus F. Sherman, Algerian man, 1910 | Source : The New York Public Library Digital Collection