Ronde van Frankrijk 2019 in Brussel

Brussel is de startplaats voor de Tour de France van 2019. Voor de tweede keer al mag de hoofdstad de 'Grand Départ' van de Ronde van Frankrijk ontvangen, en dat om de 50ste verjaardag te vieren van de eerste Tourzege van Eddy Merckx in 1969. De eerste etappe op zaterdag 6 juli 2019 gaat van Brussel via Charleroi terug naar Brussel. Op zondag 7 juli 2019 is er nog een ploegentijdrit in Brussel met aankomst aan het Atomium.

De Ronde van Frankrijk is het derde meest bekeken sportevenement ter wereld en wordt uitgezonden in 190 landen over de hele wereld. Een unieke gelegenheid dus om naast de sportieve dimensie ook promotie te maken voor de stad, om 'Brussel op de kaart te zetten'. Maar ook om het bouwkundig, cultureel en culinair erfgoed te onthullen en het kosmopolitische en open aspect in Europa te beklemtonen.

Brussel ontving al één keer eerder de start van de Ronde van Frankrijk: in 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling. Ook in 1969 kwam de Tour in Brussel voorbij, het jaar van de eerste eindzege van Eddy Merckx. De laatste doorkomst dateert van 2010, met een aankomst van een etappe met start in Rotterdam, toen ook al ter ere van de 'Kannibaal'. Het peloton reed in die rit langs Meise, voor het huis van de kampioen, om daarna aan te komen op de Houba de Strooperlaan.

Volgende promotievideo toont de Grand Départ du Tour de France 2019 (de video bevat geen dialoog of tekst, enkel een achtergrondmuziek):

Zaterdag 6 juli - Brussel - Charleroi - Brussel - 192 km

Na het verlaten van Brussel via Molenbeek en Anderlecht trekt het peloton naar de Muur van Geraardsbergen, die ook al deel uitmaakte van het parcours van de eerste Ronde van Frankrijk van Eddy Merckx in 1969. Van daaruit gaat het richting Charleroi en terug naar Brussel. De renners scheren langs de voet van de Leeuw van Waterloo, het slagveld waar Napoleon en zijn troepen hun nederlaag leden. In de finale is er een passage in Sint-Pieters-Woluwe, waar de jonge Eddy destijds begon te fietsen... en waar hij ook zijn eerste gele trui mocht aantrekken. Details en kaart:

Zondag 7 juli - Brussel Koninklijk Paleis - Brussel Atomium - 28 km (ploegentijdrit)

De brede lanen van Brussel lenen zich voor een krachtdemonstratie van de ploegen tegen de klok, met weinig bochten en een aaneenschakeling van stukken 'vals plat'. De laatste rechte lijn gaat richting het Atomium. Details en kaart:

  • Van 4 tot en met 7 juli. Fan Park op het De Brouckèreplein (animatie, spelletjes en workshops)
  • Donderdag 4 juli. Externe site Voorstelling van de ploegen van de Tour de France 2019 op de Grote Markt (met optocht van de ploegen in het centrum van 17u15 tot 19u45)
  • Zaterdag 6 juli. 1ste etappe, Bruxelles - Charleroi - Brussel (start Koningsplein om 12u, aankomst Koninklijk Parklaan tussen 16u45 en 17u15)
  • Zondag 7 juli. 2de etappe, Bruxelles Palais Royal > Brussel Atomium - ploegentijdrit (start Paleizenplein eerste ploeg om 14u30, aankomst tussen 15u en 16u45 aan het Atomium)

Meer info:

De trams, bussen en metro van de MIVB zijn gratis op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019:

Ontdek ook de mobiliteitsoplossingen van de NMBS:

Brussel zal zich geleidelijk in de kleuren van de Tour tooien en ook heel wat activiteiten aanbieden. Een overzicht:

Het Maison du Tour (Huis van de Tour) aan het De Brouckèreplein 4 wordt de ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de Grand Départ van de Tour de France in Brussel. Ook vrijwilligers die willen deelnemen aan de organisatie kunnen hier terecht. Meer info op:

Meer info over de Ronde van Frankrijk:

Gemaakt 16/01/2018 (bewerkt op 03/09/2019)

ZIE OOK

Ronde van Frankrijk 2019 in Brussel