Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Verlies of diefstal identiteitskaart - paspoort

Elk verlies of elke diefstal van een identiteitskaart of paspoort moet aan de politie gemeld worden. Iedereen kan de verloren of gestolen identiteitspapieren eerst ook laten blokkeren via Docstop. Deze melding voorkomt het risico op fraude met de kaart.

Docstop is een dienst van de federale overheid. Elke eigenaar van Belgische identiteitspapieren (identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel) kan er het verlies van zijn of haar papieren 24 uur per dag melden door te telefoneren naar:

  • 00800 2123 2123
  • of: 02 518 21 23

Fraude voorkomen

Docstop helpt fraude met identiteitspapieren voorkomen. Na het vaststellen van de identiteit, wordt het document in slechts enkele minuten geblokkeerd op www.checkdoc.be. Deze website wordt door banken en andere instanties of administraties gebruikt om na te gaan of een identiteitsdocument bekend staat als gestolen, verloren, verstreken of ongeldig.

Melden bij politie

Wie een identiteitskaart of paspoort verliest, belt dus best eerst naar Docstop. Daarna moet het verlies of de diefstal gemeld worden aan de politie. Na registratie van de verklaring levert de politie een attest af. Daarmee kunnen andere identiteitspapieren opgehaald worden bij de gemeente.