Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Week van de rechten van de vrouw 2021

Dit evenement is al voorbij

Van 6 tot en met 14 maart 2021 organiseert de Stad Brussel de Week van de rechten van de vrouw. Schrijf u nu alvast in!

Zoals elk jaar zet de Stad Brussel de vrouwen centraal ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Ze zet rond deze belangrijke dag een Week van de vrouw op touw, in de strijd voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Voor de editie van 2021 zet de cel Gelijke Kansen volgend thema in de kijker: de ongelijkheden van vrouwen op verschillende professionele gebieden, gaande van ondernemerschap tot de academische wereld, politiek, sport en cultuur,...

Week van de rechten van de vrouw 2021

Programma:

Feministische wandelingen in Brussel door het collectief Autant pour Elles (vroeger Noms Peut-être). Audio- en routebestanden: Autant pour Elles

Sinds 2018 organiseert en animeert 'Noms Peut-être' gratis feministische wandelingen in de Marollen en andere wijken van het centrum van Brussel. Dit jaar wil het collectief de grote Brusselse en internationale vrouwen onder de aandacht brengen, hoe ze hebben bijgedragen aan de Stad, de geschiedenis van vrouwen in België en het gebrek aan vertegenwoordiging van vrouwen in de publieke, historische en culturele ruimte. Door de sanitaire omstandigheden is gekozen voor een audioversie van de wandeling in de Marollen.

Courts Mais Trash / Female Trouble door Born 2 Be Cheap (online screening)

Courts Mais Trash verdedigt onafhankelijke cinema. De sectie 'Female Trouble' gewijd aan vrouwelijke regisseurs selecteert een dozijn kortfilms. In de films worden vrouwen geconfronteerd met onrecht en ongelijkheden op de werkplek. De screening wordt gevolgd door een debat over dit onderwerp met de aanwezige regisseurs.

De Week van de Vrouwenrechten 2021 door de Buurthuizen. Vrouwelijke 'kunstenaars' worden in de kijker gezet in workshops over de professionele carrière van een vrouw op het gebied van ondernemerschap.

  • Buurthuis Zuid: workshop henna op mokken, schilderworkshop, poëzieworkshop en workshop graffiti op T-shirts
  • Buurthuis Anneessens: sieradenworkshop, workshop pins, workshop naaien en presentatie van een collectie gemaakt als onderdeel van de alfabetiseringslessen
  • Buurthuis Zinnik: workshop gebak

Meer info:

Ultimate Frisbee

14u-16u. Initiatie Ultimate Frisbee door de Flying Rabbits Ultimate Club, voor een gemengd publiek van 12 tot 18 jaar, in sportcentrum Korte Groenweg:

The Flying Rabbits is een Ultimate Frisbee sportclub. De club wil gemend zijn en draagt die identiteit ook uit.

De (te weinig bekende) vrouwen die de wereld veranderen

19u. De (te weinig bekende) vrouwen die de wereld veranderen - Nieuwe banen? Welke doelstellingen? Wat staat er op het spel? Wat betekent dat? (online via Zoom) door L-Tour. Verschillende vrouwen, afkomstig uit de militante of professionele wereld, vertellen over hun prestaties, op gebieden zoals matrimonium, de bezetting van de stad, informatie op internet, overdracht van geheugen, kritische analyse of toegekende financiële middelen.

Vrouwenmaand

Vrouwenmaand door vzw Arthis - Het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis. Activiteiten om het bewustzijn te vergroten, te verbeteren en na te denken over de Internationale Dag voor de Rechten van de Vrouw. Dit jaar zijn er verschillende bijeenkomsten en debatten over obstakels voor vrouwen op professioneel gebied.

  • 17u. Op Radio-TV Arthis: succesvolle vrouwen - Online
  • 18u30. Hoe bouw je succes op? - Arthis of online
  • 19u45. Muzikaal entertainment

Meer info:

Vrouwenmaand

Vrouwenmaand door vzw Arthis - Het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis. Activiteiten om het bewustzijn te vergroten, te verbeteren en na te denken over de Internationale Dag voor de Rechten van de Vrouw. Dit jaar zijn er verschillende bijeenkomsten en debatten over obstakels voor vrouwen op professioneel gebied.

Meer info:

The Women of the Bauhaus

The Women of the Bauhaus door Design Museum Brussels (online). Het Design Museum Brussel toont de Duitse documentaire De vrouwen van het Bauhaus (Bauhausfrauen, 2018), geregisseerd door Susanne Radelhof, die zich richt op de plaats van vrouwen in deze beroemde school voor kunst en design.

Inschrijven verplicht via:

Ultimate Frisbee

14u-16u. Initiatie Ultimate Frisbee door de Flying Rabbits Ultimate Club, voor een gemengd publiek van 12 tot 18 jaar, in sportcentrum Korte Groenweg: Inschrijving Ultimate Frisbee

The Flying Rabbits is een Ultimate Frisbee sportclub. De club wil gemend zijn en draagt die identiteit ook uit.

Docu Elles Boss(ent)

14u-17u. Elles Boss(ent) door Roots Events asbl.

Vertoning van een 26 minuten durende documentaire (in het Frans met ondertitels in het Nederlands) over het carrièrepad van ondernemers uit de Afrikaanse diaspora ten zuiden van de Sahara en de verschillende mechanismen erachter: coöperaties, vrouwennetwerken, het nationale plan van vrouwenondernemerschap, toegang tot financiering en investeringen.