Overslaan en naar de inhoud gaan

Week van de vrouwenrechten 2024

Dit evenement is al voorbij

Locatie:
verschillende plaatsen in Brussel
Periode:
vrijdag 8 maart 2024 - vrijdag 15 maart 2024
Categorie:
Participatie
Tentoonstelling
Multidisciplinair
Lezingen & debatten
Evenementen
Film
Geleide bezoeken

Van 8 tot en met 15 maart 2024 organiseert de Stad Brussel de Week van de vrouwenrechten.

Al vele jaren organiseert de Stad Brussel de Week van de vrouwenrechten ter gelegenheid van de symbolische datum van 8 maart (Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw). Tijdens deze week worden allerlei activiteiten (lezingen, leuke workshops, tentoonstellingen, toneelstukken,...) voorgesteld om verschillende thema's in verband met genderongelijkheid en vrouwenrechten te behandelen.

Het doel van deze editie is om het Brusselse publiek bewust te maken van genderongelijkheid vanuit het perspectief van economische ongelijkheid en geweld, door onderwerpen aan te pakken zoals:

 • Kloven in de participatie van vrouwen* op de arbeidsmarkt
 • De oververtegenwoordiging van vrouwen* in onzekere en slecht betaalde banen 
 • Onzichtbaar werk (CARE,...)
 • Gendergerelateerde inkomenskloof
 • Gendergerelateerde pensioenkloof
 • De economische impact van genderongelijkheid
 • Economisch geweld binnen het koppel en/of het gezin
 • Economisch geweld/discriminatie ervaren door eenoudergezinnen
 • Een feministische benadering van de economie cfr "Purple Economy"
 • De roze belasting
 • Discriminatie waarmee verenigingen en bedrijven van vrouwen* geconfronteerd worden bij het verkrijgen van fondsen, subsidies, leningen, kredieten,... 

Tenzij anders vermeld, worden alle activiteiten voornamelijk in het Frans gehouden.

Voor elk evenement kunnen deelnemers, op aanvraag, een ringleiding of dovenlus ter beschikking krijgen. Contacteer hiervoor gelijkekansen@brucity.be.

Activiteit

Workshop: 'Haar keuze, haar toekomst: economische barrières doorbreken voor vrouwen'

Omschrijving

Op het programma van deze dag die zal focussen op de ongelijkheden waarmee vrouwen in het huidige economische systeem worden geconfronteerd, staat een panel van experten uit verschillende sectoren die hun persoonlijke ervaringen zullen delen in verband met gendergerelateerde, economische ongelijkheid. Vervolgens zullen interactieve workshops en discussiegroepen dieper ingaan op dit onderwerp en concrete handvaten en acties aanbieden om economische ongelijkheid te bestrijden. De dag zal feestelijk worden afgesloten door de successen van vrouwen te belichten en ons engagement voor een rechtvaardigere economie te versterken.

Programma:

10u00-12u45: panel

14u00-16u30: workshops

16u30-17u00: drink

 

WIE

SB Overseas vzw

WAAR

The Nine, Archimedesstraat 69 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 10u00 tot 17u00

RESERVATIE

Reseravtie per mail: hq.dev@sboverseas.org

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Workshop: 'Ongelijkheid en economisch geweld in het gezin en de samenleving'

Omschrijving

Sluit je aan bij het Buurthuis Zuid-Anneessens voor een workshop en tentoonstelling over economische ongelijkheden, gevolgd door ludieke activiteiten en kom bij deze gelegenheid een ontbijt en broodjesmaaltijd met ons nuttigen.

Van 9u30 tot 12u00 uur zal de vzw Yapaka activiteiten voorzien voor kinderen die hun ouders wensen te vergezellen gedurende de workshop en tentoonstelling.

WIE

Buurthuis Zuid-Anneessens

WAAR

Gierstraat 2 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 9u00 tot 14u30

RESERVATIE

Reservatie verplicht per mail hafida.mimounelkheir@lmdq.brussels  

of telefoon 02 430 66 25

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Vertoning 'Kheir Inch'Allah' met Yousra Dahry

Omschrijving

Tijdens deze voorstelling blikt Yousra met humor en tederheid terug op de opvoeding die haar vader haar heeft gegeven en deze die ze heeft opgebouwd door het contact met de Draris, de jongeren uit haar buurt. Deze opvoeding straalt af op haar relaties met mannen, een onderwerp dat ze ontleedt in het licht van haar vele identiteiten en waarden die strijden om de eerste plaats: loyaliteit, taghenanisme, vrouwelijkheid,... en drarisme. In een context waarin de wereld haar influistert dat ze moet kiezen wie  ze wil worden, ziet ze niet meer helder.

Deze vertoning is een oprechte getuigenis van de vragen die een jonge vrouw zichzelf moet stellen om zichzelf te vinden.

WIE

De Buurthuizen van Stad Brussel

WAAR

CC Noordpool, Antwerpsesteenweg 208 - 1000 Brussel

WANNEER

Om 14u00

RESERVATIE

Het aantal plaatsen is beperkt, reserveren is verplicht via info@lmdq.brussels of 02 209 62 70

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Filmvertoning en debat: 'Leftover women'

Omschrijving

In China staan alleenstaande vrouwen onder enorme druk om jong te trouwen of gestimatiseerd te worden als 'leftovers'. Leftover Women volgt drie hoopvolle singles die liefde op hun eigen voorwaarden proberen te definiëren. Door middel van emotionele verhalen en persoonlijke getuigenissen biedt deze documentaire een krachtig perspectief op de strijd voor de autonomie en empowerment van vrouwen in een complexe sociaal-culturele context.

Leftover Women nodigt uit tot reflectie over de vooroordelen van de samenleving en erkenning van de kracht en veerkracht van vrouwen die hun identiteit willen herdefiniëren en hun stem willen laten horen ondanks sociale druk.

Sluit je bij ons aan om deze documentaire te bekijken en te bespreken in aanwezigheid van experts in een warme en gastvrije omgeving.

WIE

Festival Millenium

WAAR

Louizalaan 107 - 1000 Brussel

WANNEER

Om 19u00

RESERVATIE

Externe siteOnline reservatie

PRIJS

Gratis

Activiteit

Workshop: 'Het economisch beleid binnen het huishouden'

Omschrijving

Deze workshop is vooral bedoeld om vrouwelijke* nieuwkomers te helpen gedrag te identificeren dat synoniem is met economisch geweld binnen het huishouden en om concrete handvaten aan te reiken om met dat soort geweld om te gaan.

WIE

Création d'un monde

WAAR

Cultureel Centrum Fuzuê, Filips de Goedestraat 15 - 1000 Brussel.

WANNEER

Van 16u00 tot 18u00

RESERVATIE

Reservatie per mail creation1monde@gmail.com of telefoon 0492 40 46 62

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Workshop: 'Hij en ik: vreedzaam en gemeenschappelijk beheer van de financiën binnen onze relatie'

Omschrijving

Aan de hand van een rollenspel nodigt Planet Son & Image ons uit om samen te komen nadenken over huiselijk geweld en meer bepaald economisch geweld binnen de samenleving. Het doel is om de vooroordeen over dit onderwerp te veranderen en samen te werken aan oplossingen om deze vorm van gendergerelateerd geweld te bestrijden.

WIE

Planet Son & Image

WAAR

Cultureel Centrum Fuzuê, Zaal Medio, Filips de Goedestraat 15 - 1000 Brussel.

WANNEER

Van 18u00 tot 20u00

RESERVATIE

Reservatie per mail plasim.belgium@gmail.com of telefoon 0483 08 32 61

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Feministische rondleiding door de stad 'Queering Brussels'

Omschrijving

Camille Kervella, die in 2020 afstudeerde als architecte, heeft als missie een nieuw licht te werpen op populaire, openbare plaatsen. Tijdens dit bezoek zal Camille de aandacht vestigen op de ongelijkheden in de financiering van sociale aangelegenheden voor homo- en lesbische gemeenschappen, discriminatie bij de toegang tot huisvesting,...

De vragen die door de genderlens worden behandeld gaan dus gepaard met een analyse van het spectrum van seksuele geaardheid vanuit een intersectioneel perspectief.

WIE

L'Architecture qui dégenre

WAAR

Vertrekpunt: Beursplein - 1000 Brussel

WANNEER

Vertrek om 10u00

RESERVATIE

Externe siteOnline reservatie

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Feministische wandeling : 'Vrouwen, geld en macht: perspectieven op ongelijkheid'

Omschrijving

'Autant pour Elles' organiseert sinds 2018 feministische wandelingen om het bewustzijn rond feministische kwesties te vergroten. Ter gelegenheid van de Week van de Vrouwenrechten werd een nieuwe wandeling bedacht rond het thema economische ongelijkheid tussen vrouwen* en mannen*.

Onderwerpen als onbetaald werk van vrouwen*, de pensioenkloof tussen vrouwen* en mannen*, hoe deze ongelijkheden zich verhouden tot andere vormen van discriminatie (klasse, migratie, leeftijd, afkomst),... zullen aan bod komen.

De openbare ruimte zal dienen als instrument om het publiek uit te dagen over deze kwesties, op basis van straatnamen, standbeelden en openbare plaatsen.

WIE

Autant pour Elles

WAAR

De ontmoetingsplaats wordt aangegeven bij de inschrijving.

WANNEER

Vertrek om 11u00

RESERVATIE

Externe siteReservatie via het online formulier

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Workshop: 'Mijn geld en ik'

Omschrijving

Sluit je aan bij Sophie Damou, advocate, en Aurélie Verstraeten, facilitator verantwoordelijk voor sociologische kwesties, juridische instrumenten en financieel beheer, voor een workshop die tot doel heeft vrouwen* alle sleutels te geven om zich economisch te kunnen emanciperen.

Deze workshop wordt opgebouwd door middel van een intersectionele benadering, rekening houdend met de verschillende vormen van discriminatie waarmee vrouwen* te maken kunnen krijgen (racisme, homofobie, validisme, klassisme,...).

Het evenement wordt afgesloten met een muzikale brunch om het creëren van sociale banden te bevorderen en zo het sociale isolement van financieel achtergestelde vrouwen* tegen te gaan.

WIE

Gango vzw

WAAR

WOMADE, Adolphe Maxlaan 30 - 1000 Brussel (2de verdieping met de lift, 3de verdieping met de trap).

WANNEER

Van 12u00 tot 17u00

RESERVATIE

Reservatie per mail: lesateliersgango@gmail.com of telefoon  0479 71 02 77

PRIJS

Vrije bijdrage vanaf 5 euro

 

Activiteit

Tentoonstelling, Film en Debat: 'L'employée du mois'

Omschrijving

Inès, 45, is een modelwerknemer, maar mist erkenning en een fatsoenlijk salaris. Ze vraagt Patrick, haar baas, om loonsverhoging. De situatie loopt uit de hand. Melody, de jonge stagiaire, probeert in te grijpen en Patrick loopt een schedelbreuk op. Het ongeval lijkt op een misdrijf. Wat zullen ze doen? Schoonmaken...

In samenwerking met de vzw Elles Tournent nodigt Plan Kiskeya Belgium u uit om te komen discussiëren over deze waanzinnige komedie over de relatie tussen mannen en vrouwen op het werk.

Maak ook van de gelegenheid gebruik om de tentoonstelling 'Hommage à Ginette' te komen ontdekken die om 14u ingehuldigd wordt en sluit je aan voor een drankje en aperitiefdiner met Haïtiaanse specialiteiten na de film en het debat.

De tentoonstelling kan gratis bezocht worden van 11 tot 15 maart tussen 10u00 en 17u00.

Deze film zal in het Frans en Nederlands ondertiteld zijn.

WIE

Plan Kiskeya Belgium

WAAR

CC Bruegel,  Vossenstraat 1F - 1000 Brussel

WANNEER

14u00: vernissage van de tentoonstelling

15u30-17u30: film 

17u30-18u30: debat

18u30-21u30: bar en Haïtiaanse hapjes

RESERVATIE

Externe siteReservatie voor de film verplicht

PRIJS

5 euro (film, debat en drank). Gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

Toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Activiteit

Feministische rondleiding door de stad 'Brussel buiten de gendermuren'

Omschrijving

Wat zijn de indicatoren voor het bouwen van een 'gendergevoelige' architectuur? Hoe kunnen genderverhoudingen in de huisvesting worden ondermijnd?

Deze rondleiding buiten de gendermuren onder de vorm van een toolbox - 'Gender Toolkit' - zal architecten en stedenbouwkundigen, maar ook besluitvormers en gebruikers, concrete pistes aanreiken om na te denken over egalitaire architectuur en stedenbouw. Het zal ingaan op de kwesties van toegang tot huisvesting, de uitvoering van genderbewust beleid en de economische devaluatie van zorgwerk in de privésfeer ten opzichte van de publieke sfeer.

WIE

L'Architecture qui dégenre

WAAR

Vertrekpunt: Begijnhofplein - 1000 Brussel

WANNEER

Vertrek om 14u00

RESERVATIE

Externe siteOnline reservatie

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Informatie- en bewustmakingsforum: 'Mijn autobiografie als vrouwelijk slachtoffer van economisch geweld'

Omschrijving

Door middel van verklaringen die aan het publiek worden voorgelegd, probeert dit forum de deelnemers te laten nadenken over de verschillende vormen van economisch geweld tegen vrouwen* en vrouwen* te helpen dit te herkennen en zich ertegen te beschermen.

WIE

Initiatives solidarité 224

WAAR

Habitat & Rénovation, Lacaillestraat 4 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 15u00 tot 17u00

RESERVATIE

Reservatie per mail initiativesolidarite224@gmail.com of telefoon 0466 39 19 89 (Initiatives Solidarité 224) of 0475 62 09 33 (Habitat & Rénovation).

PRIJS

Gratis

Activiteit

Film 'Hidden Figures'

Omschrijving

Hidden Figures vertelt het buitengewone lot van de drie Afro-Amerikaanse wetenschappsters die de Verenigde Staten in staat stelden het voortouw te nemen bij de verovering van de ruimte, dankzij de lancering van astronaut John Glenn in een baan om de aarde. In de schaduw van hun mannelijke collega's en in die van een land dat wordt geteisterd door diepe ongelijkheden, wordt hun lang onbekende verhaal eindelijk op het scherm gebracht.

Ontdek of herbekijk deze geweldige klassieker, gevolgd door een debat en geniet van een lunch in goed gezelschap.

WIE

Buurthuis Washuis

WAAR

CC Hageltoren, Slachthuisstraat 24 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 10u00 tot 14u00

RESERVATIE

Reservatie verplicht via mail catherine.chabala@lmdq.brussels of soumia.chouaf@lmdq.brussels of telefoon 02 546 22 80  

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Bezinningsvoormiddag rond economische geweld

Omschrijving

Het Buurthuis Zuid-Anneessens nodigt uit tot een paneldiscussie met een genderexpert van Amnesty International over economisch geweld in het algemeen en meer specifiek over economisch geweld binnen het huishouden.

WIE

Buurthuis Zuid-Anneessens

WAAR

Gierstraat 2 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 9u00 tot 12u00

RESERVATIE

Reservatie verplicht per mail hafida.mimounelkheir@lmdq.brussels of telefoon 02 430 66 25.

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Discussieworkshop en ontbijt over economische ongelijkheid

Omschrijving

Deze workshop heeft als doel om, in aanwezigheid van een coach gespecialiseerd in NLP, ervaringen te delen, uit te wisselen en te reflecteren rond economische ongelijkheden waarmee vrouwen* worden geconfronteerd.

Een ontbijt wordt voor aanvang van de workshop aan de deelnemers aangeboden.

WIE

Buurthuis Marollia

WAAR

Wolstraat 154 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 9u00 tot 12u30

RESERVATIE

Reservatie verplicht via mail dalila.bekaoui@lmdq.brussels of samir.elbidadi@lmdq.brussels of per telefoon 0494 94 22 77 of 02 435 16 97.

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Vertoning van de documentaire 'Femme Taxi à Sidi-Bel-Abbés', nabespreking en ontbijt

Omschrijving

Toen haar man stierf, moest Soumicha, nu alleenstaande moeder van drie kinderen, een baan zoeken. Ze beslist daarom de auto van haar man over te nemen en wordt, ondanks de zware machistische vooroordelen, de eerste vrouwelijke taxichauffeur in de regio, in Sidi Bel Abbès. Het feit dat ze werkt, lokt heftige emoties en reacties uit: ze krijgt complimenten maar ook beledigingen en zelfs doodsbedreigingen.

Deze documentaire belicht aan de hand van talrijke getuigenissen en opvallende feiten de omstandigheden waarin een vrouw een job uitoefent die a priori is voorbehouden aan mannen, in een stad waar het fundamentalisme met geweld zijn wet probeert op te leggen.

WIE

Buurthuis Pijl-Millenium

WAAR

Pijlstraat 5-7 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 9u00 tot 12u00

RESERVATIE

Reservatie verplicht via mail loubna.yassine@lmdq.brussels of telefoon 02 219 90 43 

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Rondetafel: 'Economisch geweld: dove en slechthorende vrouwen hebben iets te zeggen!'

Omschrijving

In het kader van de week van 8 maart biedt 'le Poisson sans Bicyclette' u een avond in twee delen aan: een rondetafelgesprek over het thema 'gender, doofheid en economisch geweld' en een workshop rond militante liederen met het koor van de Strike Sisters en twee singer-songwriters.

Tijdens deze rondetafelconferentie hebben we het genoegen om het collectief F.R.I.D.A en Deafeminist te verwelkomen. We staan stil bij de volgende vragen: welk soort economisch geweld ervaren dove en slechthorende vrouwen*? Hoe creëren de elkaar kruisende onderdrukkingen van validisme, racisme en seksisme specifieke situaties van discriminatie en geweld?

Er wordt getolkt in de Belgische Franstalige gebarentaal.

Programma:

 • 18u00. Onthaal 
 • 18u30-20u00. Rondetafel (1u) en discussie met het publiek (30 minuten)
 • 20u30. Workshop koor en gebarentaal
 • 22u30. Afsluiting

WIE

Le Poisson sans bicyclette

WAAR

Nieuwbrugstraat 4 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 18u00 tot 22u30

RESERVATIE

Reservatie per mail lepoissonsansbicyclette@gmail.com

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Presentatie van het boek 'Diverses vies en une'

Omschrijving

Door de presentatie van het boek Diverses vies en une van Simona M., slachtoffer van huiselijk geweld en economische ongelijkheid en moeder van een kind met een handicap, wil Casa Clara het publiek bewustmaken van vrouwenrechten en de strijd tegen geweld tegen vrouwen*.

De presentatie van het boek wordt gevolgd door een vraag- en antwoordsessie over vrouwenrechten en de plaats van vrouwen* in de samenleving. Tot slot wordt een drankje aangeboden om de bijeenkomst af te sluiten en uitwisselingen tussen de deelnemers mogelijk te maken.

WIE

Casa Clara

WAAR

De Smet de Naeyerlaan 578 - 1020 Brussel

WANNEER

Van 19u00 tot 21u30

RESERVATIE

Reservatie per mail info@casaclara.be of telefoon 0473 20 56 32

PRIJS

Gratis

Activiteit

Café Gourmand: 'Worden vrouwen slechter behandeld dan mannen?'

Omschrijving

Het Buurthuis Haren nodigt u uit voor een Café Gourmand ter gelegenheid van een vraag- en informatiesessie onder leiding van Patricia Seront, genderexpert bij Soralia, om te proberen de kernvraag van deze workshop te beantwoorden.

WIE

Buurthuis Haren

WAAR

Kortenbachstraat 11 - 1130 Brussel

WANNEER

Om 13u30

RESERVATIE

Per mail sandrine.depaepe@lmdq.brussels of alicia.luengoalmena@lmdq.brussels  of telefoon: 02 241 35 70

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Film en Debat: 'Ouistreham'

Omschrijving

Marianne Winckler, een bekende schrijfster, werkt aan een boek over precair werk. Ze vestigt zich in de buurt van Caen en sluit zich, zonder haar identiteit bekend te maken, aan bij een team van schoonmakers. Geconfronteerd met economische kwetsbaarheid en sociale onzichtbaarheid, ontdekt ze ook de wederzijdse hulp en solidariteit die deze arbeidersters in de schaduw verenigen.

Ontdek deze film, gevolgd door een rondetafelgesprek onder leiding van Patricia Seront, sociaal-cultureel animator bij Soralia.

WIE

Buurthuis Washuis

WAAR

Washuisstraat 32 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 9u00 tot 12u30

RESERVATIE

Reservatie verplicht via mail capucine.daniel@lmdq.brussels of louisette.ceuster@lmdq.brussels of telefoon 02 512 15 89

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Feministische wandeling: 'Vrouwen, geld en macht: perspectieven op ongelijkheid'

Omschrijving

'Autant pour Elles' organiseert sinds 2018 feministische wandelingen om het bewustzijn rond feministische kwesties te vergroten. Ter gelegenheid van de Week van de Vrouwenrechten werd een nieuwe wandeling bedacht rond het thema economische ongelijkheid tussen vrouwen* en mannen*.

Onderwerpen als onbetaald werk van vrouwen*, de pensioenkloof tussen vrouwen* en mannen*, hoe deze ongelijkheden zich verhouden tot andere vormen van discriminatie (klasse, migratie, leeftijd, afkomst),.. komen aan bod.

De openbare ruimte dient als instrument om het publiek uit te dagen over deze kwesties, op basis van straatnamen, standbeelden en openbare plaatsen.

WIE

Autant pour Elles

WAAR

De ontmoetingsplaats wordt aangegeven bij de inschrijving.

WANNEER

Vertrek om 18u00

RESERVATIE

Externe siteOnline reservatie

PRIJS

Gratis

Activiteit

Inhuldiging expo: 'Verenigingen geleid door migrantenvrouwen en hun financiering'

Omschrijving

Het doel van deze leertentoonstelling is om het Brusselse publiek te informeren en bewust te maken van de moeilijkheden van verenigingen die worden gerund door migrantenvrouwen, die vaak moeilijk financiering kunnen krijgen.

Deze verenigingen spelen een belangrijke rol in de cohesie en federatie van hun gemeenschap van herkomst en fungeren als een schakel van overdracht tussen de bevolkingsgroepen van buitenlandse afkomst die zij vertegenwoordigen en de samenleving waarin zij terecht komen.

De tentoonstelling is open voor het publiek van 11 tot 22 maart tijdens de openingsuren van Brucity.

WIE

Chaska vzw

WAAR

Brucity - Gemeenteraadszaal en Lobby, 8ste verdieping - Hallenstraat 4 - 1000 Brussel

WANNEER

Inhuldiging van de expo om 12u30

RESERVATIE

Reservatie voor de inhuldiging via mail chaskabe@gmail.com

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Film en debat - documentaire 'Overseas'

Omschrijving

De documentaire Overseas volgt het opleidingsparcours van verschillende Filippijnse vrouwen op een school voor huishoudelijk personeel voordat ze naar het buitenland verhuizen om als huishoudpersoneel in verre landen te werken. Ze onthult gendergerelateerde ongelijkheden en economisch geweld, maar ook de diversiteit en solidariteit van migrerend huishoudelijk personeel.

Na de vertoning van de film nodigen we u uit voor een debat, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de vereniging FairWork Belgium van de sociale inspectie (RSZ Brussel). De sprekers brengen ons hun expertise en getuigenis over de situatie van migrerend huishoudelijk personeel in België. Ze leggen de problemen en uitdagingen uit bij het identificeren en beschermen van deze slachtoffers, die meestal geïsoleerd en onzichtbaar zijn in de privéwoningen waar ze werken.

WIE

PAG-ASA

WAAR

Cinema Galeries - Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen 26 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 18u00 tot 20u30 (ontvangst vanaf 17u30)

RESERVATIE

Externe siteInschrijving verplicht voor 9 maart

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

DJ-workshop: 'Zij maken kunst #2'

Omschrijving

De vzw ZOART houdt een dj-workshop.

ZOART promoot kunstenaars uit het Europees-mediterrane gebied. Gendergelijkheid is haar leitmotiv. De stem van vrouwen laten horen over ongelijkheid, economisch geweld en onzekerheid is daarom een noodzaak voor deze vereniging. 

WIE

ZOART vzw

WAAR

Nieuwpoortlaan 1 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 19u00 tot 21u00

RESERVATIE

Externe siteOnline reservatie

PRIJS

Gratis

Activiteit

Feministische rondleiding door de stad 'Brussel buiten de gendermuren'

Omschrijving

Wat zijn de indicatoren voor het bouwen van een 'gendergevoelige' architectuur? Hoe kunnen genderverhoudingen in de huisvesting worden ondermijnd?

Deze rondleiding buiten de gendermuren onder de vorm van een toolbox - 'Gender Toolkit' - zal architecten en stedenbouwkundigen, maar ook besluitvormers en gebruikers, concrete pistes aanreiken om na te denken over egalitaire architectuur en stedenbouw. Het zal ingaan op de kwesties van toegang tot huisvesting, de uitvoering van genderbewust beleid en de economische devaluatie van zorgwerk in de privésfeer ten opzichte van de publieke sfeer.

WIE

L'Architecture qui dégenre

WAAR

Vertrekpunt: Begijnhofplein - 1000 Brussel

WANNEER

Vertrek om 14u00

RESERVATIE

Externe siteOnline reservatie

PRIJS

Gratis

 

Activiteit

Conferentie en concert: 'Zij maken kunst #2'

Omschrijving

Samen met de vzw ZOART sluiten we onze Week van de Vrouwenrechten 2024 af. ZOART is een Brusselse vereniging die in 2009 werd opgericht. Ze promoot kunstenaars uit het Europees-mediterrane gebied. Gendergelijkheid is haar leitmotiv. De stem van vrouwen laten horen over ongelijkheid, economisch geweld en onzekerheid is daarom een noodzaak voor deze vereniging. 

Op het programma van dit evenement staan muziek, maar ook discussies over de ongelijkheden waarmee vrouwen* in de artistieke wereld worden geconfronteerd:

16u30. Opening van de deuren
17u00-19u00. Rondetafel
20u00-22u00. Concert Gaïsha
22u00. DJ Set DiDi - Collectief Tropical Djipsies

WIE

ZOART vzw

WAAR

Espace Magh, Priemstraat 17 - 1000 Brussel

WANNEER

Van 16u30 tot 00u00

RESERVATIE

Externe siteOnline reservatie

PRIJS

Gratis

Activiteit

Tentoonstelling Ginette Doumont

Omschrijving

Tentoonstelling 'Hommage aan Ginette': Ginette Doumont, geboren in Haïti, zette haar eerste stappen in de kunstwereld te midden van de levendige landschappen en rijke tradities van haar geboorte-eiland. Pas na haar aankomst in België in de jaren 70 kon ze ten volle haar passie voor de schilderkunst verkennen.

Door haar schilderijen viert ze de Haïtiaanse cultuur en streeft ze ernaar de tradities en oorsprong van haar volk te behouden. Haar werk is een lofzang op de natuurlijke schoonheid van haar eiland, met aandacht voor de levendigheid van tropische landschappen, de vrolijke ritmes van muziek en de sprekende kleuren van lokale vieringen.

WIE

Plan Kiskeya Belgium

WAAR

CC Bruegel, Vossenstraat 1F - 1000 Brussel

WANNEER

10u tot 17u

PRIJS

gratis

* Vrouwen betekent elke persoon die zichzelf als zodanig identificeert (ook voor mannen*)

Affiche - Week van de vrouwenrechten 2024

Lees meer in de Brusseleir

Lees meer over de Week van de vrouwenrechten in het stadsmagazine de Brusseleir:

Brusseleir van maart 2024 (4.34 MB) (Op de cover, pagina's 4 tot 9)