Wintervirussen: ga niet meteen naar de spoed!

Verschillende virussen doen deze winter de ronde. Brusselaars worden daarom gevraagd om niet meteen naar de spoeddiensten van de ziekenhuizen te gaan bij lichte symptomen (loopneus, keelpijn, spierpijn, lichte koorts,...) als ze geen andere gezondheidsproblemen hebben.

De spoeddiensten van de ziekenhuizen zijn voorbehouden voor de meest ernstige gevallen en levensbedreigende noodsituaties. Om goed te kunnen functioneren, moeten ze zich kunnen concentreren op de meest hulpbehoevenden.

Wat doen bij lichte symptomen?

Als u die lichte symptomen hebt en geen andere gezondheidsproblemen ervaart, hoeft u niet ongerust te zijn. In de meeste gevallen verdwijnen uw symptomen na een paar dagen.

Bel zeker uw huisarts als u zich zorgen maakt. Bovendien kan uw apotheker u helpen de juiste geneesmiddelen te vinden om uw symptomen te verlichten.

Hier zijn enkele tips:

  • Rust eerst en vooral goed uit en zorg ervoor dat u het warm hebt en voldoende drinkt.
  • Zonder u af tot de symptomen voorbij zijn, ongeacht of u Covid-19, de griep of een andere luchtweginfectie hebt.
  • Doe een zelftest voor Covid-19.
  • Bescherm uw meest kwetsbare naasten: zonder u af wanneer het kan of draag een mondmasker en verlucht regelmatig gemeenschappelijke leefruimten, zowel bij een positieve als bij een negatieve Covid-19-test.
  • Bescherm de anderen wanneer u zich verplaatst door een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in niet-verluchte, afgesloten ruimten.
Gemaakt 19/01/2023 (bewerkt op 19/01/2023)

ZIE OOK