Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Aanpassing woonerf Vijfhoek

Sinds dinsdag 1 september 2020 wordt de Vijfhoek opgedeeld in verschillende woonerven waar leefbaarheid en veiligheid prioritair zijn en waar de maximale snelheid van 20 km/u wordt behouden.

Verschillende andere straten gingen terug naar maximaal 30 km/u: grote lanen, hoofdinvalswegen die leiden naar het centrum en gebruikt door bussen en trams, en ook grote fietsassen en straten met veel commerciële activiteit.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vormde de Stad Brussel de Vijfhoek om tot woonerf (met ingang van 11 mei 2020). Zo creëerde de Stad meer ruimte om de fysieke afstandsregels te kunnen respecteren. De Stad Brussel heeft beslist om deze tijdelijke maatregel aan te passen om zo beter afgestemd te zijn op bewoners en handelaars, maar ook op pendelaars, bezoekers, klanten,...

Wat is een woonerf?

  • Voetgangers mogen de volledige breedte van de openbare weg gebruiken, niet alleen de voetpaden.
  • Circulatie is toegestaan, met een maximumsnelheid van 20 km/u om de voorrang van voetgangers en de veiligheid van fietsers te garanderen.
  • Bestaande voetgangerszones behouden hun statuut als voetgangerszone.

Duur van de maatregel?

  • 6 maanden

Er wordt vanaf september ook een participatief traject opgestart zodat alle stadsgebruikers in dit project worden gehoord en om duurzame mobiliteitsmaatregelen vast te leggen.

Meer info?

Gemaakt 06/05/2020 (bewerkt op 11/01/2021)

ZIE OOK