5 tips voor een eindejaar zonder afval

Waarom dit jaar de verspilling van inpakpapier tijdens de feestdagen niet tegengaan en een andere leuke en creatieve manier van verpakken proberen? Hier zijn 5 tips voor een zero afval-eindejaar.

1. Tote bags en handgemaakte tassen

Er is voor elk wat wils, in alle kleuren en smaken: stoffen tassen zijn tegenwoordig in veel winkels te koop. Ze kunnen worden aangeboden met het geschenk dat ze inpakken, wat net voor dat kleine extraatje zorgt.

Ook een goed idee: zelf cadeaupapier maken met mooi uitgekozen stoffen of restjes, om ze te bewaren en elk jaar opnieuw te gebruiken. Hulp nodig? Er zijn zeker workshops voor het maken van tassen in uw buurt.

2. Furoshiki

Furoshiki is een Japanse kunstvorm. Neem een vierkante lap stof en vouw die op talloze manieren tot een geschenkverpakking, tas, flessenhouder... Gebruik bijvoorbeeld een sjaal die u nog in de kast hebt liggen of een speciaal hiervoor uitgekozen stuk textiel.

U kan het geschenk dan ook uitpakken voor de ogen van de ontvanger. Dat zorgt voor een nog grotere verrassing omdat we niet gewend zijn aan dat soort verpakkingen. U kan er natuurlijk voor kiezen om de furoshiki aan te bieden of te houden.

3. Dozen en bokalen

U kan een mooie houten kist kopen die hergebruikt kan worden, of een ijzeren kistje dat als tweede bewaar- of decoratiegeschenk dient.

En 'recuperatie' is ook een must: gebruik dozen (van taart, chocolaatjes of schoenen), potten en glazen bokalen in alle soorten en maten. Met een raffialint, een likje verf of een mooi etiket geeft u meteen een persoonlijke toets aan het cadeau.

4. Hergebruikte stoffen of papier

Kranten, affiches, tijdschriften, tekeningen, oude kaarten of strips die te beschadigd zijn... kunnen origineel zijn! Het zal niet helemaal zero waste zijn, maar het wordt in ieder geval hergebruikt.

Een ludieke kussensloop die niet meer bevalt, een kussensloop met bloemen die in de kast blijft liggen, een laken dat op een tweede leven wacht, een T-shirt met versleten randen,...: met wat knip-, knoop- en versierwerk is het verrassingseffect gegarandeerd!

5. Zakken of sokken onder de kerstboom

Een grote zak, een (versierde) doos, een houten kist,...: u kan er alle geschenken in steken, en ze er één voor één met de hand uithalen of alles in één keer leegmaken.

Kleine cadeautjes kunnen in een sok worden gedaan, speciaal voor de gelegenheid of snel uit de garderobe gehaald voor mensen die minder vooruitziend waren.

Gemaakt 10/12/2019 (bewerkt op 18/11/2022)

AGENDA

     
    5 tips voor een eindejaar zonder afval