Lokale munt Zinne

Sinds 21 maart 2019 circuleert er een lokale munteenheid op het grondgebied van het Brussels Gewest: de Zinne (1 Zinne = 1 euro). Deze lokale en reële burgermunt doet het stap voor stap beter in de Brusselse economie.

Waarom een lokale munt zoals de Zinne?

De invoering van een lokale munt in een gesloten circuit zorgt voor een parallelle lokale economie. Met de Zinne kunt u terecht bij handelaars in de 19 Brusselse gemeenten, inclusief de Stad.

Deze geografische afbakening moet ervoor zorgen dat de Zinne in de reële economie (goederen en diensten) blijft, en niet in handen komt van een bank of gebruikt wordt voor speculatie.

Zinne

Wie heeft voordeel bij de Zinne?

Het zijn handelaars, ambachtslui en lokale dienstverleners die er het voordeel van genieten. Er ontstaat op die manier een kringloopeconomie: u koopt een brood bij de bakker met Zinnes, de bakker koopt zijn bloem bij een leverancier met Zinnes, de leverancier gaat eten in een restaurant dat Zinnes aanvaardt, en de restauranthouder koopt dan weer zijn brood met Zinnes.

Hoe aan Zinnes komen?

Afspraak in één van de 40 wisselkantoren. Met uw Zinnes (1 Zinne = 1 euro) kunt u terecht in meer dan 190 handelszaken in het gewest: kruidenierswinkels, restaurants, bars, culturele plaatsen, onafhankelijke leveranciers,...

Iedereen kan ook een elektronische Zinne-account aanmaken op de site of via de applicatie. Het is daarnaast mogelijk om de Zinne aan te vragen en uit te geven dankzij een applicatie die u rechtstreeks op uw smartphone kunt downloaden: Externe site Zinne lokale geldeenheid.

Meer info?

Meer info en de lijst van deelnemende handelszaken en dienstverleners vindt u op:

Externe site Zinne

Cadeaubonnen in Zinne?

Door cadeaubonnen in Zinne te geven, steunt u uw lokale handelaars en bevordert u de lokale economie. Bestel uw cadeaubonnen op het platform:

Externe site Shop Zinne

Gemaakt 27/05/2021 (bewerkt op 24/01/2023)
Lokale munt Zinne