Atomium

Het Atomium is een internationale toeristische trekpleister. Dit unieke staaltje architectuur voor de Wereldtentoonstelling van Brussel (Expo 58) is vandaag één van de meest populaire attracties van de hoofdstad van Europa.

Het Atomium werd door André Waterkeyn ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Het monument op de Heizel symboliseert een ijzerkristal dat 165 miljard keer is uitvergroot.

Atomium in cijfers en records

De 9 grote bollen zijn onderling verbonden met 20 buizen en rusten op 3 gigantische steunpijlers. Enkele cijfers over de constructie:

  • hoogte: 102m
  • diameter van de bollen: 18m
  • diameter van de buizen: 3m30
  • totaal gewicht (in 1958): 2.400 ton

En enkele records:

  • In 1958 is het Atomium het zesde hoogste gebouw ter wereld met een metalen structuur.
  • In 1958 is de lift de snelste van Europa. Hij kan 500 mensen per uur vervoeren met een snelheid van 5 meter per seconde (18km/u).
  • In 1958 behoren de roltrappen tot de langste van Europa. De langste meet 35 meter en kan 3000 mensen per uur vervoeren.

Tentoonstellingen

Vijf van de 9 bollen zijn toegankelijk voor het publiek. In één ervan is een Externe site permanente tentoonstelling gevestigd over Expo 58. Een andere bol is gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen waarin verschillende thema's aan bod komen. Het panorama in de bovenste bol biedt een onovertroffen uitzicht over Brussel.

Design Museum Brussels (ADAM)

Het Externe site Design Museum Brussels werd opgericht in december 2014, naar aanleiding van de aankoop van de Plasticarium-collectie door het Atomium. Het museum werpt een vernieuwende en verrassende blik op zowel het plastic design van de jaren 50 tot nu als op alle andere designvormen. Via tentoonstellingen, geleide bezoeken, conferenties en debatten wil het Design Museum Brussels het historisch en hedendaags design verstaanbaar maken voor het grote publiek.

AGENDA

 

ZIE OOK

Atomium © vzw Atomium