Culturele festivals en evenementen

De culturele festivals en evenementen van de Stad Brussel en de andere festivals en evenementen die plaatsvinden op het grondgebied van de Stad Brussel.

Carte de Visite | ARTopenKUNST © Eric Danhier

In Brussel is altijd en overal ruimte voor ar­tistieke creaties. Om amateurkunstenaars en professionals die er werken en wonen te steunen, riep de Stad Carte de Visite | ARTopenKUNST in het le­ven. Een weekend lang biedt het evenement beeldende kunstenaars, videomakers, foto­grafen en andere digitale artiesten de moge­lijkheid om aan kunstliefhebbers drie werken voor te stellen die als hun visitekaartje zouden kunnen fungeren.

Hopla! © Eric Danhier

Hopla! is het festival voor circuskunsten van de Stad Brussel. Tijdens de tweede week van de paasvakantie wor­den een twintigtal voorstellingen van Belgische en buitenlandse kunstenaars opgevoerd in de openbare ruimte en de culturele centra van de stad. Hopla! is helemaal gratis en brengt het hedendaags circus dichter bij de Brusselaars.

Guignolet dans le Parc

Tussen begin juni en eind augustus zet Gui­gnolet zijn poppenkast op in het Warandepark voor een aantal openluchtvoorstellingen in samenwerking met de Stad. Van woensdag tot zondag organiseert het Koninklijk Thea­ter Les Coeurs de Bois er voorstellingen rond klassiekers in het genre. Tot groot jolijt van kinderen en volwassenen!

Brussel Bad - L'Heure d'Eté © Eric Danhier

Elke zomer verandert Brussel Bad de oevers van het kanaal in een stadsstrand. Cultuurliefhebbers, groot en klein, worden ook hier niet vergeten. Zo zijn er de concerten van het festival Let it Beach, de filmvoorstellingen van L'Heure d'Été in openlucht, de operaprojecties van De Munt, de lessen latinodans, de literaire wandelingen van de bibliotheek van de Rijke Klaren of de feestjes in de Boatclub.

Brussels Summer Festival © Eric Danhier

Het Brussels Summer Festival groeide sinds de start in 2002 uit tot het belangrijkste culturele evenement van de maand augustus in Brussel. De Stad Brussel organiseert 10 dagen lang een reeks concerten en culturele activiteiten in het centrum van de stad.

Classissimo

Classissimo is voor liefhebbers van klassieke muziek (doorwinterde fans en nieuwkomers) een niet te missen zomerse afspraak. In het Koninklijk Parktheater organiseert het festival de meest uiteenlopende concerten met zowel jonge muzikanten als gevestigde waarden.

Théâtres Nomades © Matthias Ghem

Gedurende vier dagen in de maand augustus wordt het Warandepark omgetoverd tot een ar­tistiek dorp waar de circustenten, openluchttheaters en woonwagens van het Festival Théâtres Nomades een plaatsje krijgen. Straattheater, circus, sprookjes en muziek: voor elk wat wils!

Insifon © Eric Danhier

Insifon, dat plaatsvindt tijdens een weekend in augustus, is één van de belangrijkste festivals voor hedendaags po­ppentheater in Brussel. De programmatie, ve­rzorgd door het Théâtre royal Les Coeurs de Bois, brengt zowel Belgische als buiten­landse producties.

Folklorissimo

Elk derde weekend van september viert het Feest van de Folklore de Brusselse tradities. Een folkloristisch dorp op de Grote Markt wordt opgevrolijkt met stoeten, spelletjes, degustaties en andere activiteiten van folklo­ristische genootschappen. Ieder jaar laat een gastland de bezoekers van Folklorissimo ken­nismaken met zijn folklore en cultuur.

Nuit Blanche - Anne Blanchet - Light Drawing Outdoor © Eric Danhier

Als één van de blikvangers op de evenementenkalender telt Nuit Blanche tot 100.000 bezoekers in een feestelijke sfeer. Een nacht lang lijkt de tijd stil te staan en kunnen deze bezoekers op zoek gaan naar kunst in de stad. Ieder jaar wordt een wijk gekozen waar het publiek nieuwe artistieke uitingen kan ontdekken (digitale installaties, multidisciplinaire performances,...) op ongewone locaties.

De Stad Brussel verwelkomt (en subsidieert soms) nog meer dan 200 andere culturele festivals en evenementen rond muziek, podiumkunsten, film, literatuur, gastronomie,... op haar grondgebied. Meer info:

AGENDA

 

ZIE OOK