Culturele festivals en evenementen

De culturele festivals en evenementen van de Stad Brussel en de andere festivals en evenementen die plaatsvinden op het grondgebied van de Stad Brussel.

Vrouwen in de cultuur profileren is het doel van de 'Conférences Cultur'elle'. Deze evenementen zijn een regelmatige dosis vrouwelijke inspiratie.

Met gerenommeerde gasten als Amélie Notomb, Myriam Leroy, Fanny Ruwet, Léonie Bischoff en Julie Beauzac hebben deze lezingen het werk en de strijd van culturele vrouwen belicht die zich hebben onderscheiden in allerlei artistieke disciplines, van schrijven tot podiumkunsten.

Deze gratis lezingen vinden plaats in het Stadhuis en maken deel uit van het engagement van de Stad om de deuren van dit Unesco-erfgoed te openen als een plaats van kennis, debat en uitwisseling.

Bij elk evenement ontdekken of herontdekken bijna 200 mensen sleutelfiguren uit de culturele wereld.

Carte de Visite | ARTopenKUNST © Eric Danhier

In Brussel is altijd en overal ruimte voor ar­tistieke creaties. Om amateurkunstenaars en professionals die er werken en wonen te steunen, riep de Stad Carte de Visite | ARTopenKUNST in het le­ven. Een weekend lang biedt het evenement beeldende kunstenaars, videomakers, foto­grafen en andere digitale artiesten de moge­lijkheid om aan kunstliefhebbers drie werken voor te stellen die als hun visitekaartje zouden kunnen fungeren.

Externe site Carte de Visite - ARTopenKUNST

Hopla! © Eric Danhier

Hopla! is het festival voor circuskunsten van de Stad Brussel. Tijdens de tweede week van de paasvakantie wor­den een twintigtal voorstellingen van Belgische en buitenlandse kunstenaars opgevoerd in de openbare ruimte en de culturele centra van de stad. Hopla! is helemaal gratis en brengt het hedendaags circus dichter bij de Brusselaars.

Externe site Hopla!

Guignolet dans le Parc

Tussen begin juni en eind augustus zet Gui­gnolet zijn poppenkast op in het Ter Kamerenbos voor een aantal openluchtvoorstellingen in samenwerking met de Stad. Van woensdag tot zondag organiseert het Koninklijk Thea­ter Les Coeurs de Bois er voorstellingen rond klassiekers in het genre. Tot groot jolijt van kinderen en volwassenen!

Externe site Guignolet dans le Parc

Vaux Hall Summer

De Vaux-Hall in het Warandepark opent haar deuren voor het publiek tijdens de zomer. Vaux-Hall Summer pakt uit met een divers cultureel programma: concerten, theater, filmprojecties, dans,...

Externe site Vaux Hall Summer

Classissimo

Classissimo is voor liefhebbers van klassieke muziek (doorwinterde fans en nieuwkomers) een niet te missen zomerse afspraak. In het Koninklijk Parktheater organiseert het festival de meest uiteenlopende concerten met zowel jonge muzikanten als gevestigde waarden.

Externe site Classissimo

Théâtres Nomades © Matthias Ghem

Gedurende vier dagen in de maand augustus wordt het Warandepark omgetoverd tot een ar­tistiek dorp waar de circustenten, openluchttheaters en woonwagens van het Festival Théâtres Nomades een plaatsje krijgen. Straattheater, circus, sprookjes en muziek: voor elk wat wils!

Externe site Théâtres Nomades

Insifon © Eric Danhier

Insifon, dat plaatsvindt tijdens een weekend in augustus, is één van de belangrijkste festivals voor hedendaags po­ppentheater in Brussel. De programmatie, ve­rzorgd door het Théâtre royal Les Coeurs de Bois, brengt zowel Belgische als buiten­landse producties.

Externe site Insifon

Folklorissimo

Elk derde weekend van september viert het Feest van de Folklore de Brusselse tradities. Een folkloristisch dorp op de Grote Markt wordt opgevrolijkt met stoeten, spelletjes, degustaties en andere activiteiten van folklo­ristische genootschappen. Ook vrouwen, jongeren en buitenlandse folklore worden belicht.

Art+People by nuitblanche & nuitblanche.lab

De gezondheidscrisis heeft het belang van sociale banden nieuw leven ingeblazen en onze manier om grote bijeenkomsten te beschouwen veranderd. Na 3 jaar afwezigheid plaatst deze nieuwe versie van nuitblanche, getiteld Art + People by nuitblanche, de bewoners in het hart van het creatieve proces. Dichter bij de burger en intiemer, zo wil deze nieuwe versie het immateriële erfgoed promoten van een hoofdstad waar ongeveer 180 nationaliteiten samenleven.

Het evenement wordt tweejaarlijks, zodat de creaties de tijd krijgen om vorm te krijgen en de bewoners zich de openbare ruimte kunnen toe-eigenen.

Nuitblanche.lab, een aanvulling op het evenement Art + People by nuitblanche, ondersteunt sinds 2020 het ontstaan van verschillende artistieke projecten in het centrum van Brussel. Tijdens residenties, workshops en ander langlopend onderzoek werken kunstenaars samen met de Brusselaars aan projecten om het alledaagse leven achter de gevels van Brussel te vieren.

Nuitblanche.lab belicht het creatieve proces, in een proces van co-constructie en demystificatie van hedendaagse kunst. Als een ruimte voor onafhankelijk onderzoek en creatie voedt nuitblanche.lab de programmering van het tweejaarlijkse evenement Art + People by nuitblanche om de programmering zo voor één avond open te stellen voor een breder publiek.

Externe site Art + People by nuitblanche

De Stad Brussel verwelkomt (en subsidieert soms) nog meer dan 200 andere culturele festivals en evenementen rond muziek, podiumkunsten, film, literatuur, gastronomie,... op haar grondgebied. Meer info:

Externe site Agenda.brussels

AGENDA

 
Culturele festivals en evenementen
Vaux Hall Summer