attention!

MyBXL niet beschikbaar van 20u tot 22u30

Op dinsdag 23 april 2024 zijn er onderhoudswerken aan het burgerportaal Externe site MyBXL. Het portaal en zijn tool om een afspraak te maken via deze website zijn daardoor niet beschikbaar van 20u tot 22u30.

 

Huisvesting studenten

Studenten kunnen koten huren in het Brussels Gewest om dichter bij hun universiteit of hogeschool te zijn.

Belasting

Volgens artikel 4 van het belastingreglement op de niet-hoofdverblijfplaatsen (PDF, 316.60 KB) (waarvan degene die op het adres verblijft niet ingeschreven is in het bevolkingsregister van de Stad), moeten personen die op een studentenkamer of kot verblijven daarvoor geen belasting betalen.

Wie een kot of studentenkamer aanbiedt, is volgens het belastingreglement op de gemeubelde verblijven (PDF, 345.40 KB) wel onderhevig aan het betalen van een belasting.

Een kot zoeken

Studenten die een kot zoeken, kunnen contact opnemen met de Brusselse universiteiten en hogescholen:

  • de scholen bieden hun eigen studentenverblijven aan
  • of de scholen centraliseren het aanbod aan koten van particulieren en geven meer info over de voorwaarden en het gebruik van een gehuurde kamer

De Nederlandstalige Brusselse universiteiten en hogescholen werken samen met Externe site Brik. Deze organisatie helpt studenten in hun zoektocht naar een kamer of studio in Brussel. Brik heeft zelf koten en studentenkamers, maar geeft ook informatie over het huren van een kot bij particulieren. Met hun kotzoeker Externe site MyKot vind je snel een kot in Brussel.