Jubelpark 2030

Wat is het?

Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België krijgt het Jubelpark een volledige make-over. In 2030 wordt het een nieuw sociocultureel pronkstuk.

In het Jubelpark, dat gedeeltelijk op het grondgebied van de stad Brussel ligt, zijn ingrijpende werken aan de gang. Dit iconische park van de hoofdstad is goed op weg om een belangrijke trekpleister van het land te worden.

Jubelpark

Met welk doel?

Tegen 2030 zal het Jubelpark één grote ontmoetingsplek zijn die openstaat voor en zich richt tot verschillende verenigingen en sociale, sportieve en culturele bewegingen van het land.

Innovatie en erfgoed

De 4 gebouwen rond de triomfboog - het Legermuseum, het Museum Kunst & Geschiedenis, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en Autoworld - worden onderverdeeld in 2 hubs of centra: de Innovatiehub en de Erfgoedhub. Het programma wil op de historische site van het Jubelpark en met de participatie van de bewoners nieuwe banden smeden tussen mens en milieu, erfgoed en innovatie, en kunst en wetenschap.

Het project 2030 moet de musea en hun aanbod moderniseren, met focus op de dekolonisatie, een aandachtspunt dat centraal zal staan op deze historisch symbolische plek.

Het Jubelpark 2030 zal ook meewerken aan verschillende Europese initiatieven zoals EUROPEAN17, een wedstrijd voor jonge architecten die voorstellen kunnen indienen om de verkeerstunnel die het park doorkruist op een innovatieve manier te overkappen.

Kaart Jubelpark

Cultuur, evenementen en participatie

In samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zette Jubelpark 2030 ook het project Common Resources for Regeneration through Culture op (Gemeenschappelijke middelen voor vernieuwing door cultuur). Dat initiatief wil een verbinding creëren tussen de Kunstberg en het Jubelpark langs verschillende musea en culturele instellingen door vergroening en het gebruik van stadsmeubilair.

Het Jubelpark is van plan vanaf 2023 al diverse events te hosten, zoals sportevenementen, picknicks, kunstinterventies in de openbare ruimte en nog heel wat andere verrassingen. De kalender wordt samen met de burgers in de loop van 2023 opgesteld tijdens een aantal participatieve workshops.

Programma

Externe site Horizon 2030

Meer info?

Externe site Jubelpark 2030

Jubelpark 2030

Evolutie

Ontwerp