Kunstwerk Kasper Bosmans

Het kunstwerk Zinneke van kunstenaar Kasper Bosmans is te zien in het Administratief Centrum Brucity van de Stad Brussel (Hallenstraat 4 - 1000 Brussel).

Zinneke, 2022
Kunstenaar: Kasper Bosmans

1990, Lommel, België. Woont en werkt in Brussel.

De geschiedenis van de Zenne, de rivier die ooit op de plaats van het Administratief Centrum stroomde, is het uitgangspunt voor het werk Zinneke van kunstenaar Kasper Bosmans. Twee ontdekkingen trokken in het bijzonder de aandacht van de kunstenaar: een molensteen uit de 10de eeuw die werd gevonden tijdens archeologische opgravingen voor de bouw van Brucity en de aanwezigheid van een vroegere hondenrenbaan op de site, waar tot het begin van de jaren 1950 hondenraces werden gehouden.

Kasper Bosmans ontwierp een abstracte hondenrenbaan in email voor de twee atriums van Brucity. Cirkelvormige elementen die doen denken aan de vorm van de molensteen uit de 10de eeuw maken de installatie compleet. Deze elementen, gemaakt van terrazzo - een bouwmateriaal dat bestaat uit reststukjes marmer vermengd met cement - bevatten gebeeldhouwde hondenfiguren.

In de 19de eeuw was zinneke de benaming voor een straathond. Later werd de term gebruikt om te verwijzen naar mensen die in Brussel woonden maar er niet geboren waren. Het woord zinneke wordt nu gebruikt om de inwoners van Brussel aan te duiden en zo de diversiteit van de bevolking van de stad te vieren. De 'zinnekes' op de renbaan in email zijn genoemd naar de honden van buurtbewoners.

De kunstenaar vat zijn visie op de relatie tussen mens en natuur perfect samen: "Er is iets heel fascinerends aan de manier waarop wij dieren gebruiken om ons uit te drukken. We hebben de indruk dat we een empathische band hebben met huisdieren en vee, maar ze zijn nooit in staat om op ons te reageren of met ons te communiceren zoals wij dat met dieren kunnen. Er is dus sprake van een gewelddadig of onrechtmatig machtsevenwicht; een dier wordt gebruikt voor persoonlijke intimiteit. Het is iets waar we bijna een ziel aan toekennen, maar we weerhouden onszelf ervan dat te doen omdat het die krachtige relatie zou verpesten. Daarom voel ik me aangetrokken tot dieren en huisdieren."

Kasper Bosmans is geboren in Lommel, België en hij werkt momenteel in België. De werken van Bosmans werden tentoongesteld tijdens individuele expo's over de hele wereld en in kunstencentra zoals het Centrum voor Hedendaagse Kunst WIELS (Brussel, België), De Hallen Haarlem (Haarlem, Nederland), S.M.A.K. (Gent, België), Kunstinstituut Melly (Rotterdam, Nederland), Centrale for Contemporary Art (Brussel, België), CIAP (Brussel, België) en MuHKA (Antwerpen, België).

Een belangrijke monografische catalogus van het werk van Bosmans, gepubliceerd door Walther König, toont een decennium van artistieke praktijk en productie van Bosmans.

Kunstwerk Kasper Bosmans

Kunstwerk Kasper Bosmans

Kunstwerk Kasper Bosmans