Kunstwerk Marina Pinsky

Het kunstwerk 1000 van kunstenares Marina Pinsky is te zien in het Administratief Centrum Brucity van de Stad Brussel (Hallenstraat 4 - 1000 Brussel).

1000, 2022
Kunstenares: Marina Pinsky
1986, Amerikaanse, geboren in Moskou, Rusland. Woont en werkt in Brussel en Berlijn.

Het werk bestaat uit twintig bronzen maquettes op sokkels van Belgische blauwe hardsteen en gepoedercoat staal, die verschillende wijken van Brussel voorstellen. Toeschouwers kunnen de stad vanuit verschillende hoeken bekijken naarmate ze zich in het gebouw verplaatsen. Deze onregelmatig gevormde percelen, die soms aan de rand van 1000 Brussel en zijn grenzen met de omliggende gemeenten liggen, zijn als puzzelstukjes die de toeschouwer vrij kan aanraken en in gedachten bij elkaar kan voegen. De sporen van slijtage worden na verloop van tijd zichtbaar als gepolijste oppervlakken en tonen de evolutie van de relatie van het publiek met de stad. Sommige vlakke zones zijn vooraf gepolijst, als een uitnodiging om de topografie van de beelden te verkennen.

Marina Pinsky maakt deze maquettes via de traditionele verlorenwasmethode. De stadswijken werden nauwgezet met de hand vervaardigd in karton, met Google Earth als visuele referentie, door een team van modelbouwers, dat bestond uit Cecilia Bjartmar Hylta, Hadrien Gerenton, Joseph Hoyt, Christopher Brendan Morrison, Vincent Nuyts, Aya Salim, Gianna Surangkanjanajai, Charlie Usher en Daan Vanbrabant. Deze kartonnen maquettes werden daarna in was gedompeld en de details en oppervlakken werden gesmolten en opnieuw in het materiaal geboetseerd.

De beelden werden vervolgens volledig opnieuw gegoten in was, waarna ze met een vuurvast materiaal werden omhuld en werden gegoten in een bronsgieterij in de omgeving, Kunstgieterij Van Geert in Aalst. Het gebruik van brons is nauw verbonden met de geschiedenis van de plaats waar nu het Administratief Centrum staat. Het verwijst naar het natuurlijke groene en zwarte patina van de artefacten die werden gevonden tijdens de archeologische opgravingen voor de bouw van Brucity, en naar de bronzen beelden die overal in Brussel te zien zijn.

Kunstwerk 1000

Kunstwerk 1000

Kunstwerk 1000

Kunstwerk 1000

Kunstwerk 1000

Kunstwerk 1000
© Eric Danhier

Kunstwerk Marina Pinsky