Maatregelen tegen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus.

 

Markten in openlucht

De rommelmarkt op het Vossenplein, in de Marollen, is waarschijnlijk de meest bekende Brussele markt. Er zijn nochtans verschillende soorten markten die Brussel elke week levendig maken.

Maatregelen coronavirus: de markten met minder dan 50 kraampjes kunnen na 18 mei 2020 terug worden geopend na validatie door de gemeentelijke overheid, onder strikte voorwaarden van sociale afstand en hygiëne. Een planning van progressieve heropening wordt door de Stad voorbereid.

Volgende markten gaan open:

 • markt Anneessens vanaf dinsdag 19 mei
 • biomarkt Sint-Katelijneplein vanaf woensdag 20 mei
 • markten Peter Benoit en De Wandstraat vanaf vrijdag 22 mei
 • markt Sint-Katelijneplein vanaf zaterdag 23 mei

Opening onder volgende voorwaarden:

 • het maximale aantal bezoekers dat wordt toegelaten op de markt bedraagt 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam
 • het betreft geen brocante of rommelmarkt
 • de marktkramers en hun personeel zijn tijdens het uitbaten van een kraam verplicht om de mond en de neus te bedekken met een masker of elk ander alternatief in stof
 • de bevoegde gemeentelijke overheid stelt middelen om de noodzakelijke handhygiëne te voorzien ter beschikking bij de in- en uitgangen van de markt
 • de marktkramers stellen middelen om de noodzakelijke handhygiëne te voorzien ter beschikking van hun personeel en klanten
 • bezoekers mogen op de markten geen voeding of dranken nuttigen
 • er wordt een organisatie of een systeem ingevoerd om te controleren hoeveel klanten er op de markt aanwezig zijn
 • er wordt een éénrichtingsverkeersplan opgesteld, met afzonderlijke toe- en uitgangen tot en van de markt, tenzij er in uitzonderlijke omstandigheden een gemotiveerde afwijking wordt toegestaan door de bevoegde lokale overheid, die een alternatieve oplossing bepaalt

Er wordt individueel gewinkeld en niet langer dan noodzakelijk en gebruikelijk. Een volwassene mag minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of een persoon die nood heeft aan begeleiding vergezellen.

De toegang tot de markten wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid zo georganiseerd dat de regels van de social distancing kunnen worden gerespecteerd: in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon, en de passende preventiemaatregelen die minstens gelijkwaardig zijn aan deze van de Gids voor de opening van de handel.

De handelaars kunnen gebruikmaken van een 'restart pack' dat door de Stad wordt aangeboden (maskers, gel, posters). Contact:

Algemene markten

Emile Bockstaelplein en uitbreiding

Markt van allerhande voorwerpen en producten, uitgezonderd de reeds gebruikte: zaterdag van 8u tot 13u.

Antwerpsesteenweg

(tussen de Masuistraat en de Jules de Troozsquare)
Markt van allerhande voorwerpen en producten, uitgezonderd de reeds gebruikte: woensdag van 8u tot 13u.

Peter Benoitplein

Markt van allerhande voorwerpen en producten, uitgezonderd de reeds gebruikte: vrijdag van 8u tot 17u.

Anneessensplein

Markt van allerhande voorwerpen en producten, uitgezonderd de reeds gebruikte en ter plaatse te verbruiken producten: dinsdag van 8u tot 13u.

Gespecialiseerde markten

Grote Zavel

 • Antiekmarkt, markt van voorwerpen van ten minste 30 jaar oud: 's zaterdags van 9u tot 17u en 's zondags van 9u tot 15u.
 • Gourmetmarkt, verkoop aan particulieren van fijne etenswaren (markt rond gastronomie): elke donderdag van 15u tot 21u.

Sint-Katelijneplein

 • Richting 0 afval markt: zaterdag, van 8u tot 17u.
 • Biologische markt (producten die voortkomen van de gecontroleerde biologische landbouw, producten afkomstig van bedrijven in conversie, producten bereid met biologische ingrediënten en jacht- en visvangstproducten bereid met 100% biologische producten): woensdag van 7u30 tot 15u.

Vossenplein en uitbreiding

Markt van reeds gebruikte voorwerpen: alle dagen van 7u tot 14u, zaterdag en zondag van 7u tot 15u.

Zuidlaan

(ter hoogte van de berm tussen de Nieuwlandstraat en de spoorwegbrug)
Markt van reeds gebruikte fietsen en motorfietsen: alle zondagen van 8u tot 14u.

Agora Rondpunt

Kunst- en ambachtenmarkt (markt van zelfontworpen kunstvoorwerpen): donderdag van 10u tot 20u, vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen van 10u tot 19u (gesloten in januari).

Maalbeekdaltuin (opgeschorte markt)

Micro-markt 'Jeudi Jardin' met zuivelproducten, dranken en snacks voor kinderen, delicatessen uit Europese landen,...: elke maandag en donderdag van 12u tot 20u.

Jean Reyplein (opgeschorte markt)

European Canteen Market: verkoop van zuivelproducten, drank en snacks voor kinderen, fijne kruidenierswaren en traditionele vleeswaren uit Europese landen. Elke woensdag van 12u tot 20u.

De Wandstraat - kruispunt Wannekouterlaan

 • Biologische, lokale en streekproducten. Elke vrijdag, van 14u tot 19u (ook tijdens de kerstvakantie).

ZIE OOK