Brussels Pride - The Belgian & European Pride 2023

Dit evenement is al voorbij

Op zaterdag 20 mei 2023 vindt de Brussels Pride - The Belgian & European Pride plaats in Brussel.

De Pride is een manifestatie voor de rechten van LGBTQIA+-personen, met verschillende activiteiten en een parade rond dit thema.

De Brussels Pride start met de Pride Week van 10 tot 19 mei, met conferenties, debatten en activiteiten rond de thema's die de gemeenschap na aan het hart liggen. Meer info:

Externe site Brussels Pride - The Belgian & European Pride

Op zaterdag 20 mei is het vanaf 12u verzamelen geblazen op de Kunstberg (Pride Village). De feestelijke toespraak start vanaf 14u. Aansluitend trekt de Pride Parade met de grote regenboogvlag (Rainbow Flag) opnieuw door de straten van Brussel. Meer info:

Externe site Brussels Pride - The Belgian & European Pride

Het Archief van de Stad Brussel houdt een inzameling van LGBTQIA+-archieven. De inzameling vindt plaats van 10 mei tot 1 juni 2023:

Inzameling LGBTQIA+-archieven

'Pride @ The Museums' van de Stad Brussel vindt grotendeels plaats tijdens de Pride Week. Gedurende tien dagen vinden er conferenties, debatten en activiteiten plaats rond thema's die de homoseksuele gemeenschap na aan het hart liggen.

Programma

Manneken-Pis in de kleuren van de regenboog

Vanaf 17 mei 2023 wordt de vitrine van de Externe site GardeRobe MannekenPis (Eikstraat 19) versierd in de kleuren van de regenboog. Ontdek er onder meer het burgemeesterskostuum van de Vrije Gemeente van het Ilot Sacré, het kostuum dat Jean-Paul Gaultier maakte voor de 20ste Belgian Pride en het kostuum in het kader van het Q.Artz Festival.

Op donderdag 1 juni 2023 schenken de drie belangrijkste LGBTQIA+-koepelorganisaties van het land, Rainbow House (Brussel), Cavaria (Vlaanderen) en Prisme (Wallonië), samen een nieuw kostuum aan Manneken-Pis ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de wet op het homohuwelijk.

Aankoop van hedendaags porselein

Ter gelegenheid van de viering van de inwerkingtreding van deze wet kondigt het Museum van de Stad Brussel de aankoop van een hedendaags kunstwerk in porselein aan. De keuze voor porselein ligt voor de hand: 20 jaar huwelijk wordt immers gevierd met een porseleinen huwelijk. Bovendien werd vanaf het einde van de 18de eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog in Brussel porselein van hoge kwaliteit geproduceerd, waarvan het Museum van de Stad Brussel de belangrijkste collectie bezit.

De aankoop van een hedendaags stuk porselein van Brusselse makelij is dan ook een knipoog naar dit rijke verleden. Het Museum van de Stad Brussel zal dit project uitvoeren in samenwerking met MAD Brussels.

Het definitieve ontwerp wordt gepresenteerd in de loop van de maand juni 2023, precies 20 jaar na het eerste homohuwelijk in Brussel. Het stuk wordt vervolgens tentoongesteld in de porseleinzaal van het Museum van de Stad Brussel.

Regenboogvlaggen in de voetgangerszone

Om de Pride Week in te luiden, wappert de Stad Brussel met 173 nieuwe, meer inclusieve regenboogvlaggen onder de naam Progress pride. De 6 zuilen van de Beurs worden ook versierd met de beroemde kleuren, terwijl de Munt zal worden gedrapeerd met de nieuwe intersekse vlag van 6 x 4 meter.

Voor de Pride Parade op 20 mei worden ook twee 'BXL'-structuren van 2 x 6 meter geplaatst in de wijk van de Kolenmarkt en voor de Munt.

'Protect the Protest' is de campagneslogan van Amnesty International en meteen ook het thema van de Brussels Pride - The Belgian & European Pride. Demonstreren is een fundamenteel mensenrecht. Als geen ander weet de LGBTQIA+-beweging hoe cruciaal het recht op vereniging en vrijemeningsuiting is om vooruitgang te boeken.

Deel  

AGENDA

 

ZIE OOK

Vind alle culturele evenementen van het Brussels Gewest op visit.brussels

Geef een grotere zichtbaarheid aan uw evenementen door ze in te geven op www.extranet.brussels

Brussels Pride - The Belgian & European Pride 2023
© visit.brussels - Eric Danhier