Kunstwerk Les Snuls

Het kunstwerk De Soulagicon van Les Snuls is te zien in het Administratief Centrum Brucity van de Stad Brussel (Hallenstraat 4 - 1000 Brussel).

De Soulagicon (Ô Sulajikon in het Japans*)
Les Snuls, 1989 - 1993

(Kris Debusscher, Nico Fransolet, Sergio Honorez, Fred Jannin & Stef Liberski)

De Soulagicon, een meesterwerk van de Snul-kunst**, stelt de onderste helft van een mannelijk individu voor. Het apparaat, uitgerust met een ingenieus mechanisme, dient om gebruikers te verlossen van hun frustratie over universele domheid. Ze hoeven alleen maar op de knop te drukken, de handvaten aan de zijkant vast te pakken en een harde kniestoot te geven op de edele delen van het voornoemde onderlichaam van de man. De schok activeert dan een door NASA Luxemburg, afdeling Peace&Love&Paprika, bedacht geluid om de persoon in kwestie van zijn of haar ergernis af te helpen ('soulager' in het Frans).

Aanvankelijk formuleerde de Soulagicon, voor de fatale kniestoot, één of andere irritante zin, een lullig cliché (excuses voor ons vulgaire taalgebruik), dat toentertijd courant op straat en in wachtkamers te horen was. Dat is niet langer nodig. Alle plafonds zijn nu immers doorbroken. Dit cultobject wordt vandaag geproduceerd in een ultramoderne versie zonder inleidende zin. Laatstgenoemde is ook echt niet meer nodig om te genieten van de rust en vreugde van de opluchting. En om eens goed te lachen.

* Populair als maar kan in Japan
** Les Snuls vormden een groep Belgische comedians die van 1989 tot 1993 actief waren

In 1989 hadden Les Snuls (Kris Debusscher, Nico Fransolet, Sergio Honorez, Fred Jannin en Stef Liberski) zich niet kunnen voorstellen dat de messcherpe, staalharde, priemende Bob Morane-achtige blik die zij op de zeden van hun tijd wierpen, de culturele en media-tsunami op gang zou brengen die vervolgens over België spoelde. Onder deze tsunami zou alles op zijn pad zwichten, tot en met Brucity.

De video toont een interview met Les Snuls (deze video bevat een interview in het Frans met ondertitels in het Frans en Nederlands):

Kunstwerk Les Snuls

Kunstwerk Les Snuls

Kunstwerk Les Snuls

Kunstwerk Les Snuls