Overslaan en naar de inhoud gaan

Campagne Orange Day

Campagne Orange Day

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn: de laatste dagen kreeg u op deze website verbazende uitspraken voorgeschoteld. Deze uitspraken werden ons door werknemers van de Stad Brussel toevertrouwd.

De uitspraken verwijzen naar gebeurtenissen die zij als slachtoffer of getuige van partnergeweld hebben beleefd en meebrachten naar het werk. Deze Orange Day campagne vond plaats in het kader van de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen (op 25 november 2018).

In België schat men dat al 45% vrouwen slachtoffer zijn geweest van partnergeweld in hun leven. Kijk even rond u en besef dat bijna 1 op 2 vrouwen mogelijk al slachtoffer is geweest van partnergeweld. U bent misschien zelf één van hen of bent in het verleden al in vertrouwen genomen door iemand die uw hulp opzocht. 

De vraag is uiteraard hoe men hierop best kan reageren als slachtoffer of getuige. 

Weet dat u er niet alleen voor staat! Er bestaan verschillende structuren: 

Getuigenis 5

"In ons team heeft ze veel steun gevonden maar tevergeefs. We proberen bijna dagelijks om haar te overtuigen om verder hulp te zoeken. Het is een heel moeilijke situatie. Ik overdrijf niet als ik zeg dat heel ons team daarvan wakker ligt. We voelen ons zo machteloos."

Orange Day campagne - getuigenis 5

Getuigenis 4

"Op het werk wisten ze het niet. Ik heb het pas aan mijn collega's verteld nadat ik hem verlaten had. Ze stonden ervan versteld aangezien ik altijd goed gezind was op het werk. Ik zette dagelijks een masker op om te verstoppen dat ik ongelukkig was."

Orange Day campagne - getuigenis 4

Getuigenis 3

"De dag erna ben ik gaan werken alsof er niets gebeurd was. Het is pas weken later dat ik mijn collega's vertelde dat ik niet meer met mijn vriend samenwoonde en wij uit elkaar waren gegaan. Ik heb het in eerste instantie verborgen gehouden omdat ik het vertikte om in de statistieken te worden opgenomen. Vandaag denk ik nog vaak dat ik beter klacht had ingediend. Maar aangezien ik geen enkel fysiek spoor aan het incident had overgehouden, was ik ervan overtuigd dat het niets zou uitmaken."

Campagne Orange Day - getuigenis 3

Getuigenis 2

"14 jaar geleden werd ik slachtoffer van partnergeweld. Ik heb het geluk gehad destijds geweldige collega's te hebben. Het is trouwens een collega die het initiatief nam om voor mij een afspraak vast te leggen met een vereniging die zulke problematieken behandelde. Vervolgens hielpen ook andere collega's mij van dichtbij of verderaf om deze moeilijke periode te doorstaan."

Campagne Orange Day - getuigenis 2

Getuigenis 1

"Er gingen geen twee uren voorbij zonder dat haar partner haar op het werk opbelde en de kans greep om de zoveelste ruzie uit te lokken. Zij was geterroriseerd en slaagde er niet meer in zich op haar werk te concentreren tot op de dag dat zij zich voor meerdere weken afwezig moest melden wegens depressie."

​​Campagne Orange Day - getuigenis 1

 

Gemaakt op 14/11/2018 (Gewijzigd op 25/11/2018)