Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Anticonceptie van duiven

De Stad Brussel test aan de Clementinasquare een nieuwe methode om de duivenpopulatie te beheersen: anticonceptie. Elke dag, op een vast tijdstip, krijgen de duiven er een dosis anticonceptieve maïskorrels.

Rotsduiven passen zich goed aan aan het stadsleven. Ze vinden er bijvoorbeeld veel ongeschikt voedsel, waardoor ze zich het hele jaar door kunnen voortplanten (12 jongen per jaar). Bovendien zijn er weinig roofdieren. Gevolg: een overpopulatie duiven en veel overlast. Daarom test de Stad nu anticonceptieve maïskorrels.

Anticonceptie van duiven (Clementinasquare)

De maïs is bedekt met een geneesmiddel tegen parasieten voor vogels. Het is een ​​medicijn dat vogels helpt om een parasiet uit de darm kwijt te raken. Maar dat middel heeft een bijwerking: anticonceptie.

Nee, deze bijwerking is tijdelijk. Het volstaat om de inname van de maïs te stoppen om weer jongen te krijgen.

Nee, de werkzame stof is in een heel lage dosis aanwezig op de zaden. Een mens moet er kilo's van eten om de effecten te voelen.

Daarvoor moeten er al korrels overblijven na de passage van de duiven. Dat is niet het geval omdat de verdeelde hoeveelheid is berekend op basis van de duivenpopulatie.

Als er per ongeluk toch zaden overblijven, lopen de andere vogels geen risico omdat ze deze zaden elke dag moeten eten om het contraceptieve effect te hebben. Bovendien eten mussen, mezen en andere kleine zangvogels in de stad geen maïskorrels.

Honden en katten eten ook geen maïskorrels. De hoeveelheden nodig voor een ​​contraceptief effect zijn zo groot dat honden of katten de dagelijkse dosis van de duiven elke dag zouden moeten eten.

Nee, het voeren van wilde dieren is verboden door het algemeen politiereglement (artikel 35). De duiven hebben ons niet nodig. In het wild besteedt een duif 90% van zijn tijd aan eten zoeken. Als een duif wordt gevoed, wordt ze lui, besteedt ze minder tijd aan eten zoeken en meer tijd aan de voortplanting. In de stad is er voldoende voedsel aanwezig.

Aan de Clementinasquare is het meer dan waar ook contraproductief om de duiven te voeren, omdat voederen daar de test zou verstoren.

Het experiment duurt 2 jaar, met regelmatige tellingen van de duivenpopulatie. Aan het einde van het tweede jaar wordt een evaluatie gemaakt. Als de test succesvol is, blijft de voederplaats en wordt de ervaring uitgebreid naar andere wijken van de Stad Brussel.