Overslaan en naar de inhoud gaan

Evenementen van de Stad

De Stad Brussel organiseert en verwelkomt het hele jaar door een aantal grote evenementen.

Ommegang © Eric Danhier

De Ommegang van Brussel was oorspronkelijk een religieuze processie. De naam betekent 'om (de kerk) gaan'. In 1549 kozen de Brusselaars deze stoet dan ook uit om keizer Karel V te verwelkomen. De keizer kwam dat jaar zijn zoon, de latere Filips II, voorstellen aan het volk. Sinds 1930 is de traditie helemaal vernieuwd. Elk jaar, gedurende twee dagen begin juli, defileren meer dan 1.400 deelnemers in de straten van Brussel en op de Grote Markt om het feest rond Karel V te gedenken.

Externe siteOmmegang 

Vaux Hall Summer

De Vaux-Hall in het Warandepark opent haar deuren voor het publiek tijdens de zomer. Vaux-Hall Summer pakt uit met een divers cultureel programma: concerten, theater, filmprojecties, dans,...

Externe siteVaux Hall Summer 

Zomerpret is een vernieuwend zomerconcept dat het stadscentrum doet bruisen. Het evenement maakt van Brussel een echte stadstuin die het publiek onthaalt op een veelzijdige setting en een gevarieerd programma. Met een vleugje absurde Belgisch-Brusselse humor wil deze nieuwe formule onze zintuigen prikkelen en ruimte maken voor de natuur in het stadscentrum.

Externe siteZomerpret 

Zuidfoor

De Zuidfoor, het oudste en grootste zomerevenement van Brussel (sinds 1880), vindt traditioneel plaats in juli en augustus. De kermis strekt zich uit over een lengte van één kilometer op de Zuidlaan (langs de kleine ring), dicht bij het station Brussel Zuid. De attracties zijn zowel voor kinderen als volwassenen. Bovendien kan iedereen er genieten van heerlijke Belgische of Brusselse specialiteiten.

Externe siteZuidfoor 

Bloementapijt © Eric Danhier

Elke 2 jaar wordt de Grote Markt in Brussel met een bloementapijt van begonia's bedekt. Officieel zag het eerste Bloementapijt zoals het nu bestaat het licht op de Grote Markt in 1971. Het tapijt van 77m x 24m wordt volgens een plan en in verschillende stappen gerealiseerd. Het tapijt, samengesteld door ongeveer 120 vrijwilligers, wordt voor 1 weekend geïnstalleerd (Maria-Hemelvaart). De toegang tot de Grote Markt is vrij en gratis. Een (betalend) panoramisch uitzicht is toegankelijk via het Stadhuis.

Externe siteBloementapijt 

Winterpret © Eric Danhier

Winterpret animeert het hart van Brussel tijdens de eindejaarsfeesten. De winterse animatie met kerstmarkt werd in 2001 voor het eerst georganiseerd. Het evenement vindt vooral plaats op de Grote Markt van Brussel en rond de Beurs, op het Sint-Katelijneplein, de Vismarkt en het Muntplein. De toegang is vrij en gratis. Winterpret houdt onder meer het volgende in: een kerstmarkt met meer dan 200 chalets, kermisattracties (reuzenrad, draaimolens), een ijsbaan om te schaatsen,...

Externe siteWinterpret 

Het hele jaar door zijn er sportmanifestaties en sportwedstrijden op hoog niveau in Brussel. Zo verleent de Stad Brussel haar steun aan de: