Verstoorde dienstverlening aan loketten Demografie

Door de nationale betoging kan de dienstverlening aan de loketten van het departement Demografie (Bevolking en Burgerlijke Stand) verstoord zijn op vrijdag 24 september 2021. Het e-loket blijft toegankelijk voor het uitvoeren van een reeks administratieve stappen.

 

Evenementen van de Stad

De Stad Brussel organiseert en verwelkomt het hele jaar door een aantal grote evenementen.

Ommegang © Eric Danhier

De Ommegang van Brussel was oorspronkelijk een religieuze processie. De naam betekent 'om (de kerk) gaan'. In 1549 kozen de Brusselaars deze stoet dan ook uit om keizer Karel V te verwelkomen. De keizer kwam dat jaar zijn zoon, de latere Filips II, voorstellen aan het volk. Sinds 1930 is de traditie helemaal vernieuwd. Elk jaar, gedurende twee dagen begin juli, defileren meer dan 1.400 deelnemers in de straten van Brussel en op de Grote Markt om het feest rond Karel V te gedenken.

Door werken op de site van Brussel Bad kiest de Stad Brussel dit jaar voor een originele formule in de vorm van pop-ups: Hello Summer. Er worden tal van activiteiten voorgesteld voor alle generaties: sport, muziek, dans, interactieve workshops, animatie voor gezinnen,...

Zuidfoor

De Zuidfoor, het oudste en grootste zomerevenement van Brussel (sinds 1880), vindt traditioneel plaats in juli en augustus. De kermis strekt zich uit over een lengte van één kilometer op de Zuidlaan (langs de kleine ring), dicht bij het station Brussel Zuid. De attracties zijn zowel voor kinderen als volwassenen. Bovendien kan iedereen er genieten van heerlijke Belgische of Brusselse specialiteiten.

Brussels Summer Festival © Eric Danhier

Het Brussels Summer Festival groeide sinds de start in 2002 uit tot het belangrijkste culturele evenement van de maand augustus in Brussel. De Stad Brussel organiseert 10 dagen lang een reeks concerten en culturele activiteiten in het centrum van de stad.

Bloementapijt © Eric Danhier

Elke 2 jaar wordt de Grote Markt in Brussel met een bloementapijt van begonia's bedekt. Officieel zag het eerste Bloementapijt zoals het nu bestaat het licht op de Grote Markt in 1971. Het tapijt van 77m x 24m wordt volgens een plan en in verschillende stappen gerealiseerd. Het tapijt, samengesteld door ongeveer 120 vrijwilligers, wordt voor 1 weekend geïnstalleerd (Maria-Hemelvaart). De toegang tot de Grote Markt is vrij en gratis. Een (betalend) panoramisch uitzicht is toegankelijk via het Stadhuis.

Nuit Blanche - Jorg Muller - Noustube © Eric Danhier

Als één van de blikvangers op de evenementenkalender telt Nuit Blanche tot 100.000 bezoekers in een feestelijke sfeer. Een nacht lang lijkt de tijd stil te staan en kunnen deze bezoekers op zoek gaan naar kunst in de stad. Ieder jaar wordt een wijk gekozen waar het publiek nieuwe artistieke uitingen kan ontdekken (digitale installaties, multidisciplinaire performances,...) op ongewone locaties.

Winterpret © Eric Danhier

Winterpret animeert het hart van Brussel tijdens de eindejaarsfeesten. De winterse animatie met kerstmarkt werd in 2001 voor het eerst georganiseerd. Het evenement vindt vooral plaats op de Grote Markt van Brussel en rond de Beurs, op het Sint-Katelijneplein, de Vismarkt en het Muntplein. De toegang is vrij en gratis. Winterpret houdt onder meer het volgende in: een kerstmarkt met meer dan 200 chalets, kermisattracties (reuzenrad, draaimolens), een ijsbaan om te schaatsen,...

Koning Boudewijnstadion © Belga

Het hele jaar door zijn er sportmanifestaties en sportwedstrijden op hoog niveau in Brussel. Zo verleent de Stad Brussel haar steun aan de:

AGENDA

 

ZIE OOK