FontainaSound

Wat is het?

FontainaSound is een participatief project gelanceerd door de Stad Brussel, op het Fontainasplein (in het centrum van de hoofdstad, tussen de Beurs en het Zuidstation) en ontworpen om daar tien jaar lang een geluidskunstwerk na te laten.

Het team van Transcultures houdt er workshops, vergaderingen, artistieke evenementen,... met deelname van inwoners en lokale actoren, in opdracht van de Stad Brussel. Deze ploeg heeft veel ervaring op het gebied van geluidskunsten in een stedelijke omgeving.

De toekomstige geluidsinhoud wordt voornamelijk gemaakt door Transcultures, met inhoud die is verzameld uit de buurt rond het Fontainasplein. Daarbij draait het vooral om de culturele, sociale en taalkundige diversiteit die de buurt kenmerkt (met de hulp van de bewoners, buurtcomités, verenigingen en verschillende lokale actoren). Ook de poëtische dimensie wordt bevorderd.

De geluidsinhoud wordt regelmatig vernieuwd, en dat over een periode van 10 jaar (onder meer via workshops met omwonenden, evenementen, oproepen tot deelname en bijdragen van andere geluidsmakers,...). De geluiden worden uitgezonden via één of meer stedelijke artistieke interventies of stadsmeubilair dat vanaf 2022 op het Fontainasplein wordt geïnstalleerd. Bepaalde geluidsinhoud is ook op internet te vinden, toegankelijk via tablets en smartphones.

Met welk doel?

Het Fontainasplein een identiteit geven, verbindingen creëren door middel van een participatief project waarbij zowel de bewoners van de wijk als verenigingen over een lange periode betrokken zijn, versterken van de sociale cohesie, gemeenschappen en generaties samenbrengen in een gebied op het kruispunt van verschillende wijken en dat ook de ingang van de voetgangerszone is.

Uitzending audio-inhoud

Het voorontwerp, dat door Transcultures medio 2021 aan de Stad wordt overhandigd, bevat een prototype van een geluidsdiffusie. De geluiden daarvan worden geïntegreerd in artistieke creaties of stadsmeubilair. Het belangrijkste is dat er in het ontwerp geen 'lawaai' wordt toegevoegd aan de geluidsomgeving van het Fontainasplein.

Het systeem is gebaseerd op nabijheid: een reeks kleine boxen wordt binnen de muren van de artistieke creatie(s) of stadsmeubilair geplaatst. Om de klankinhoud te horen, zal je bijvoorbeeld ofwel je oor tegen het stadswerk(en) moeten plakken, ofwel kleine kegeltjes gebruiken (of een gelijkaardig voorwerp of een kegel vormen met je handen). Op deze manier kan de geluidsinhoud alleen worden waargenomen door mensen die dat willen.

Artistieke geluidscreatie

Fase 1 van het project onder leiding van Transcultures in 2021 werd ook gebruikt om een lastenboek op te stellen. Dat diende voor de ​​projectoproep om de kunstenaar te kiezen die de artistieke creatie(s) of stadsmeubilair zal realiseren (tot 8 mei 2022).

De jury koos uiteindelijk voor het idee van Jeroen Uyttendaele: Speaking Mirror. Uyttendaele stelt voor een schuine mast te plaatsen in inox die gradueel gepolijst wordt tot het spiegelt. Hierin wordt de geluidsinstallatie verwerkt. Het spiegelvlak werd gekozen als metafoor voor de weerspiegeling van de ziel van de Fontainaswijk en zorgt voor een interactie met de luisteraar en de omgeving.

De winnende artiest zal nauw samenwerken met het team van Transcultures en het begeleidingscomité van de Stad Brussel om de geluidsinstallatie in zijn of haar werk te integreren.

FontainaSound

Evolutie

Ontwikkeling