Verstoorde dienstverlening aan loketten Demografie

Door de nationale betoging kan de dienstverlening aan de loketten van het departement Demografie (Bevolking en Burgerlijke Stand) verstoord zijn op vrijdag 24 september 2021. Het e-loket blijft toegankelijk voor het uitvoeren van een reeks administratieve stappen.

 

Gevonden of verloren dieren

Wat moet u doen als u een dood, gewond of zwervend dier vindt op het grondgebied van de Stad Brussel (1000, 1020, 1120, 1130)? Voor de andere Brusselse gemeenten gelden andere instructies.

Tijdens de week van 8u tot 16u: neem contact op met de cel Ontsmetting van de Stad Brussel (02 274 16 85). Het dier wordt weggehaald door de diensten van de Stad en afgegeven aan een erkende instelling voor opruiming in de beste omstandigheden.

In het weekend of 's avonds na 16u: neem contact op met de hulpdiensten via het nummer 112 of de politie op het nummer 101. Het dier wordt afgegeven aan een erkende instelling voor opruiming in de beste omstandigheden.

Tijdens de kantooruren, van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u en zaterdag van 9u tot 13u:

Op een feestdag, een zondag of na 17u:

  • Als het klein is en vervoerd kan worden in een doos met gaten, breng het dan naar de Dierenkliniek 'Champ du Roi', die erkend is voor 'wilde fauna'.
  • Als het groot is, neem contact op met de hulpdiensten via het nummer 112 of de politie op het nummer 101. Zij brengen het dier naar de Dierenkliniek 'Champ du Roi', die erkend is voor 'wilde fauna', of naar een andere dierenarts die erkend is voor 'wilde fauna' en beschikbaar is op die uren.

Als de hond vriendelijk is en hij kan worden gevangen, breng hem dan naar de dierenarts om te kijken of hij geïdentificeerd (microchip) is, om zijn eigenaars terug te vinden.

Als de zwerfhond angstig is, neem contact op met de hulpdiensten via 112 of bel naar 101 (politie). Zij nemen contact op met Veeweyde (gedurende de week tussen 7u en 21u), of met SAVU ('s nachts of op een feestdag). Er wordt onderzocht wie de eigenaars zijn en als deze niet van zich laten horen, wordt het dier aangeboden voor adoptie.

In ieder geval kan u zijn foto posten op Animal Research, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.

Als de kat vriendelijk is en ze kan worden gevangen, breng haar dan naar de dierenarts om te kijken of ze geïdentificeerd (microchip) is, om haar eigenaars terug te vinden.

Als de zwerfkat angstig of wild is, controleer dan of ze een oorknip (inkeping) in het linkeroor heeft. Zo'n knip wijst erop dat de kat gesteriliseerd is en dat ze opnieuw op haar territorium werd vrijgelaten.

Als ze geen oorknip heeft, meld de kat dan bij een vereniging die voor zwerfkatten zorgt (sterilisatie, verzorging, mogelijke adoptie als ze sociaal is):

In ieder geval kan u zijn foto posten op Animal Research, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.

Een kat adopteren

Neem contact op met verenigingen die (zwerf)katten opvangen (zie lijst in 'Ik heb een zwerfkat gevonden'). Omdat de wildste katten na sterilisatie opnieuw in hun territorium vrijgelaten worden, worden alleen de meest sociale katten voor adoptie aangeboden. Het is ook mogelijk om kittens te adopteren.

Een hond adopteren

Ook voor honden kunt u adoptie overwegen via een vereniging die honden opvangt.

Belangrijkste verenigingen waar u een dier kunt adopteren

Als uw kat of hond vermist is, kan u een zoekertje plaatsen op volgende sites:

DogID is het officiële platform voor de registratie van honden.

CatID is het officiële platform voor de registratie van katten.

AGENDA

 

ZIE OOK