Gevonden of verloren dieren
Wat moet u doen als u een dood, gewond of zwervend dier vindt op het grondgebied van de stad Brussel (1000, 1020, 1120, 1130)? Voor de andere Brusselse gemeenten gelden andere instructies.
Tijdens de kantooruren, van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u, en op zaterdag, zondag en feestdagen van 11u tot 13u:
- Als het klein is en vervoerd kan worden in een doos met gaten, breng het dan naar de 'Externe site Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux' (LRBPO)
- Als het groot is, neem contact op met de 'Externe site Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux' (LRBPO) of de brandweer via 112
Buiten deze uren:
- Als het klein is en vervoerd kan worden in een doos met gaten, houd het dan warm en stil terwijl u wacht tot het wordt overgebracht. Dwing het niet om te drinken of te eten. Meer info: Externe site Een gewond dier gevonden? Wat te doen (in het Frans)
- Als het een groot dier is, neem dan contact op met de hulpdiensten op 112 of de politie op 101. Zij brengen het dier naar de 'Externe site Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux' (LRBPO)
- Buiten de openingstijden van de LRBPO kan u voor persoonlijk advies terecht bij vrijwilligers: Externe site Zorgcentra Brussel (in het Frans)
Als de hond vriendelijk is en hij kan worden gevangen, breng hem dan naar de dierenarts om te kijken of hij geïdentificeerd (microchip) is, om zijn eigenaars terug te vinden.
Als de zwerfhond angstig is, neem contact op met de politie via het nummer 101. Zij nemen contact op met Externe site Het Blauwe Kruis. Er wordt onderzocht wie de eigenaars zijn en als deze niet van zich laten horen, wordt het dier aangeboden voor adoptie.
In ieder geval kan u zijn foto posten op Externe site Animal Research, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.
Als de kat vriendelijk is en ze kan worden gevangen, breng haar dan naar de dierenarts om te kijken of ze geïdentificeerd (microchip) is, om haar eigenaars terug te vinden.
Als de zwerfkat angstig of wild is, controleer dan of ze een oorknip (inkeping) in het linkeroor heeft. Zo'n knip wijst erop dat de kat gesteriliseerd is en dat ze opnieuw op haar territorium werd vrijgelaten.
Als ze geen oorknip heeft, meld de kat dan bij een vereniging die voor zwerfkatten zorgt (sterilisatie, verzorging, mogelijke adoptie als ze sociaal is):
- voor de Vijfhoek en Haren: Externe site Ever'y Cat
- voor de Vijfhoek en Laken: Externe site Chats Libres
- voor Neder-Over-Heembeek: Externe site Association Défense Animale (ADA)
- Externe site Cat Rescue
In ieder geval kan u zijn foto posten op Externe site Animal Research, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.
Een kat adopteren
Neem contact op met verenigingen die (zwerf)katten opvangen (zie lijst in 'Ik heb een zwerfkat gevonden'). Omdat de wildste katten na sterilisatie opnieuw in hun territorium vrijgelaten worden, worden alleen de meest sociale katten voor adoptie aangeboden. Het is ook mogelijk om kittens te adopteren.
Een hond adopteren
Ook voor honden kunt u adoptie overwegen via een vereniging die honden opvangt.
Belangrijkste verenigingen waar u een dier kunt adopteren
In Brussel:
- Externe site Ever'y Cat (katten)
- Externe site Chats Libres (katten)
- Externe site Cat Rescue (katten)
- Externe site Veeweyde (honden, katten, knaagdieren en konijnen)
- Externe site Help Animals (honden en katten)
- Externe site Het Blauwe Kruis van België (honden, katten, knaagdieren en konijnen)
- Externe site WAHF (knaagdieren en konijnen)
- Externe site Le Fanal des Chats (katten)
In Wallonië:
- Externe site ADA - Association Défense Animale (in Waterloo)
- Externe site Un Toit Pour Eux (in Nijvel)
- Externe site Sans Collier (in Chastre en Thorembais-Saint-Trond)
- Externe site Les Amis des Animaux (in Feluy)
Als uw kat of hond vermist is, kan u een zoekertje plaatsen op volgende sites:
- Externe site Animal Research
- Externe site Chat perdu (in het Frans)
- Externe site AnimalWeb (in het Frans)
Externe site DogID is het officiële platform voor de registratie van honden.
Externe site CatID is het officiële platform voor de registratie van katten.
Vergeet niet uw gegevens openbaar te maken op DogID en CatID. Dat maakt het gemakkelijker om uw huisdier terug te vinden.
Als u uw huisdier kwijt bent of een verdwaald of gewond dier hebt gezien, kunt u dat melden via de Animal Research app. Deze applicatie is bedoeld om verloren, gewonde of overleden dieren op de openbare weg te melden met behulp van geotagged foto's. Door de gemeenschap van de app te mobiliseren, krijgen dieren een betere kans om gevonden te worden.
Naast het contact met de gebruikers van de applicatie maakt de app het ook mogelijk om contact op te nemen met dierenartsen, asielen en gemeentelijke diensten die dicht bij de plaats liggen waar het dier zich bevindt.
Download de applicatie of gebruik de website op: