attention!

MyBXL niet beschikbaar van 20u tot 22u30

Op dinsdag 23 april 2024 zijn er onderhoudswerken aan het burgerportaal Externe site MyBXL. Het portaal en zijn tool om een afspraak te maken via deze website zijn daardoor niet beschikbaar van 20u tot 22u30.

 

Gevonden of verloren dieren

Wat moet u doen als u een dood, gewond of zwervend dier vindt op het grondgebied van de stad Brussel (1000, 1020, 1120, 1130)? Voor de andere Brusselse gemeenten gelden andere instructies.

Tijdens de kantooruren, van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u, en op zaterdag, zondag en feestdagen van 11u tot 13u:

Buiten deze uren:

Als de hond vriendelijk is en hij kan worden gevangen, breng hem dan naar de dierenarts om te kijken of hij geïdentificeerd (microchip) is, om zijn eigenaars terug te vinden.

Als de zwerfhond angstig is, neem contact op met de politie via het nummer 101. Zij nemen contact op met Externe site Het Blauwe Kruis. Er wordt onderzocht wie de eigenaars zijn en als deze niet van zich laten horen, wordt het dier aangeboden voor adoptie.

In ieder geval kan u zijn foto posten op Externe site Animal Search, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.

Als de kat vriendelijk is en ze kan worden gevangen, breng haar dan naar de dierenarts om te kijken of ze geïdentificeerd (microchip) is, om haar eigenaars terug te vinden.

Als de zwerfkat angstig of wild is, controleer dan of ze een oorknip (inkeping) in het linkeroor heeft. Zo'n knip wijst erop dat de kat gesteriliseerd is en dat ze opnieuw op haar territorium werd vrijgelaten.

Als ze geen oorknip heeft, meld de kat dan bij een vereniging die voor zwerfkatten zorgt (sterilisatie, verzorging, mogelijke adoptie als ze sociaal is):

In ieder geval kan u zijn foto posten op Externe site Animal Search, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.

Een kat adopteren

Neem contact op met verenigingen die (zwerf)katten opvangen (zie lijst in 'Ik heb een zwerfkat gevonden'). Omdat de wildste katten na sterilisatie opnieuw in hun territorium vrijgelaten worden, worden alleen de meest sociale katten voor adoptie aangeboden. Het is ook mogelijk om kittens te adopteren.

Een hond adopteren

Ook voor honden kunt u adoptie overwegen via een vereniging die honden opvangt.

Belangrijkste verenigingen waar u een dier kunt adopteren

In Brussel:

In Wallonië:

Sinds 1 juli 2022 moet u, als u in Wallonië een dier wilt aanschaffen (kopen, adopteren of ontvangen), een vergunning voor het houden van het dier afgeven bij de dierenwinkel, het asiel of de fokker waarmee u contact hebt opgenomen.

Inwoners van Brussel, inclusief inwoners van de stad Brussel, kunnen deze rechtstreeks aanvragen bij de 'SPW Agriculture, Ressources Naturelles, Environnement'. De aanvragen moeten

  • per e-mail worden gestuurd naar fichiercentral.environnement@spw.wallonie.be
  • of per post naar het volgende adres: Service Public de Wallonie Agriculture, Ressources Naturelles, Environnement - Avenue Prince de Liège 15 - 5100 Jambes.

De aanvraag moet het volgende bevatten:

  • De naam en voornaam van de aanvrager
  • Het rijksregisternummer van de aanvrager
  • Het adres van de aanvrager
  • Het uittreksel wordt vervolgens binnen maximaal 2 weken afgegeven (15 kalenderdagen na ontvangst van de brief door de administratie)

Als uw kat of hond vermist is, kan u een zoekertje plaatsen op volgende sites:

Externe site Animal Search is het officiële platform voor de registratie van honden en katten.

Als u uw huisdier kwijt bent of een verdwaald of gewond dier hebt gezien, kunt u dat melden via de Animal Search app. Deze applicatie is bedoeld om verloren, gewonde of overleden huisdieren op de openbare weg te melden met behulp van geotagged foto's. Door de gemeenschap van de app te mobiliseren, krijgen dieren een betere kans om hun baasje terug te vinden.

Naast het contact met de gebruikers van de applicatie maakt de app het indien nodig mogelijk om contact op te nemen met dierenartsen, asielen en gemeentelijke diensten die dicht bij de plaats liggen waar het dier zich bevindt.

Download de applicatie of gebruik de website op:

Externe site Animal Search

ZIE OOK