Gevonden of verloren dieren

Wat moet u doen als u een dood, gewond of zwervend dier vindt op het grondgebied van de stad Brussel (1000, 1020, 1120, 1130)? Voor de andere Brusselse gemeenten gelden andere instructies.

Tijdens de kantooruren, van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u, en op zaterdag, zondag en feestdagen van 11u tot 13u:

Buiten deze uren:

Als de hond vriendelijk is en hij kan worden gevangen, breng hem dan naar de dierenarts om te kijken of hij geïdentificeerd (microchip) is, om zijn eigenaars terug te vinden.

Als de zwerfhond angstig is, neem contact op met de politie via het nummer 101. Zij nemen contact op met Externe site Het Blauwe Kruis. Er wordt onderzocht wie de eigenaars zijn en als deze niet van zich laten horen, wordt het dier aangeboden voor adoptie.

In ieder geval kan u zijn foto posten op Externe site Animal Research, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.

Als de kat vriendelijk is en ze kan worden gevangen, breng haar dan naar de dierenarts om te kijken of ze geïdentificeerd (microchip) is, om haar eigenaars terug te vinden.

Als de zwerfkat angstig of wild is, controleer dan of ze een oorknip (inkeping) in het linkeroor heeft. Zo'n knip wijst erop dat de kat gesteriliseerd is en dat ze opnieuw op haar territorium werd vrijgelaten.

Als ze geen oorknip heeft, meld de kat dan bij een vereniging die voor zwerfkatten zorgt (sterilisatie, verzorging, mogelijke adoptie als ze sociaal is):

In ieder geval kan u zijn foto posten op Externe site Animal Research, een applicatie die mensen met elkaar verbindt die hun dier verloren hebben en mensen die er een hebben gevonden.

Een kat adopteren

Neem contact op met verenigingen die (zwerf)katten opvangen (zie lijst in 'Ik heb een zwerfkat gevonden'). Omdat de wildste katten na sterilisatie opnieuw in hun territorium vrijgelaten worden, worden alleen de meest sociale katten voor adoptie aangeboden. Het is ook mogelijk om kittens te adopteren.

Een hond adopteren

Ook voor honden kunt u adoptie overwegen via een vereniging die honden opvangt.

Belangrijkste verenigingen waar u een dier kunt adopteren

In Brussel:

In Wallonië:

Als uw kat of hond vermist is, kan u een zoekertje plaatsen op volgende sites:

Externe site DogID is het officiële platform voor de registratie van honden.

Externe site CatID is het officiële platform voor de registratie van katten.

Vergeet niet uw gegevens openbaar te maken op DogID en CatID. Dat maakt het gemakkelijker om uw huisdier terug te vinden.

Als u uw huisdier kwijt bent of een verdwaald of gewond dier hebt gezien, kunt u dat melden via de Animal Research app. Deze applicatie is bedoeld om verloren, gewonde of overleden dieren op de openbare weg te melden met behulp van geotagged foto's. Door de gemeenschap van de app te mobiliseren, krijgen dieren een betere kans om gevonden te worden.

Naast het contact met de gebruikers van de applicatie maakt de app het ook mogelijk om contact op te nemen met dierenartsen, asielen en gemeentelijke diensten die dicht bij de plaats liggen waar het dier zich bevindt.

Download de applicatie of gebruik de website op:

AGENDA

 

ZIE OOK