Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale Romadag

Dit evenement is al voorbij

Locatie:
Beursplein
Beursplein - 1000 Brussel
Periode:
zaterdag 6 april 2024
Categorie:
Muziek
Evenementen

Op zaterdag 6 april 2024, van 14u tot 19u, op het Beursplein.

De viering van de Internationale Romadag weerspiegelt de gezamenlijke inzet van de Stad Brussel en de eisen van de Roma-bevolking om te streven naar een rechtvaardige en niet-discriminerende emancipatie. Op het programma: concerten van zigeunermuziek en info- en bewustmakingsstands. Op initiatief van de Brusselse Raad voor de Culturele Diversiteit en met de medewerking van Arthis - Het Belgisch Roemeens Cultureel Huis vzw.

Op 8 april herdenkt de Romagemeenschap overal ter wereld de verjaardag van de oprichting van de 'International Romani Union' in Londen in 1971. Op die dag kreeg de Romagemeenschap een eigen hymne en een vlag: de groene kleur staat symbool voor de aarde en de natuur, de blauwe kleur staat symbool voor de hemel, en het rode wiel in het midden symboliseert de afgelegde weg van de Roma en verwijst naar hun Indische oorsprong.

Vlag van de Roma

De Roma hebben geen eigen land en vragen er ook geen. Ze komen oorspronkelijk uit het noorden van India, en immigreerden vanaf de 11de eeuw naar het Westen. Vandaag zijn de Roma aanwezig in de meeste landen van Europa en daarbuiten.

8 april is van essentieel belang voor de Romagemeenschap om de erkenning van hun cultuur te vieren en hun geschiedenis te herdenken. Deze dag is ook de gelegenheid om eraan te herinneren dat in het Europa van vandaag nog vele Roma in het dagelijks leven lijden onder opvallende discriminatie.

Er wordt geschat dat er 10 tot 12 miljoen Roma op het Europese continent leven, waarvan meer dan 6 miljoen zich over de 28 lidstaten van de Europese Unie hebben verspreid. Dat niet te verwaarlozen deel van de bevolking, met zijn eigen culturele identiteit, vertegenwoordigt echter slechts 1,2% van de bevolking van de EU. Het is voor de Romagemeenschap moeilijk om in deze omstandigheden toegang tot het onderwijs, de werkgelegenheid, huisvesting en de gezondheidszorg op te eisen.

De viering van deze dag weerspiegelt het solidaire engagement van de Stad Brussel voor de eisen van de Romabevolking om te streven naar een rechtvaardige en niet-discriminerende emancipatie. Het evenement maakt ook onderdeel uit van een bredere sensibilisering tegen alle vormen van discriminatie. De Stad Brussel benadrukt hiermee eveneens hoe trots ze is op de verscheidenheid aan culturen in deze stad die samen een positieve bijdrage leveren aan een betere samenleving.

Concerten met:

  • O'Tchalai en het koor Droga Mleczna
  • Gipsy Wolves en de dansgroep Amare cerchenora
  • Taraf Budisteanu & Romanita des Balkans
  • Fanfare Seven Kadrievi
  • Geza & The 5 Devils

O'Tchalaï en het koor Droga Mleczna

O'Tchalaï en het koor Droga Mleczna

Op de klanken van de viool, accordeon, contrabas, percussie en de stemmen die in elkaar vervlochten zijn, neemt O'Tchalaï, omringd door het koor Droga Mleczna, u mee op een kleurrijke reis door de Balkan en de 'Tsiganie'.

Affiche - Internationale Romadag 2024

 

 

 

Vind alle culturele evenementen van het Brussels Gewest op visit.brussels
Geef uw evenementen meer zichtbaarheid door ze te registreren op www.extranet.brussels