Kunstwerk Johan De Moor

Het kunstwerk De wachtrij van kunstenaar Johan De Moor is te zien in het Administratief Centrum Brucity van de Stad Brussel (Hallenstraat 4 - 1000 Brussel).

De wachtrij, 2022
Kunstenaar: Johan De Moor

1953, Antwerpen, België. Woont en werkt in Brussel.

Deze kleurrijke muurschildering van 25 meter lang stelt een wachtrij voor administratieve diensten voor. Ze is ook een allegorie op Brussel, met verwijzingen naar Magritte, Broodthaers, Bruegel, enzovoort. Maar ook met verkeerslichten en -borden, camera's, steps,...

Heel wat Belgische strip- en cartoonpersonages en nevenpersonages praten tegen elkaar, ook in het Brussels: "Wapaasdedoevan?"* of "En ga geluufd da!"** Ze wachten hun beurt af en ondertussen zingen, beluisteren en mompelen ze fragmenten uit liedjes over Brussel (van Angèle, Dick Annegarn, Johan Verminnen, Arno,...).

Ten slotte roept de beroemde meeuw van Franquin de nummers van de wachtenden af en weerklinkt het verlossende "Volgende, a.u.b.! Suivant !"

De originele tekening van de muurschildering werd uitvergroot (hoogte van 2,50 m), gereproduceerd en afgedrukt op doek.

* Wat denk je daarvan?
** En jij gelooft dat!

Johan De Moor

Johan De Moor werd in 1953 in Antwerpen geboren als zoon van Bob De Moor (de rechterhand van Hergé) en petekind van Willy Vandersteen (de bedenker van Suske en Wiske). Hij had dus alle redenen om strips te mijden. Maar na zijn studies aan het Sint-Lukasinstituut en La Cambre lonkte de stripwereld toch. Johan ging bij Studios Hergé werken aan de albums van Kwik en Flupke, strips die hij goed kent omdat hij ze bewerkte tot tekenfilms.

Toen hij Stephen Desberg ontmoette, liet hij de klare lijn achter zich en maakte hij samen met hem Kasper en vervolgens Kobe de Koe voor het maandblad A Suivre.

Johan De Moor ontwikkelde een bijtende humor en een scherp potlood. Hij werd gewaardeerd door de pers omdat hij met een rijke en brutale verbeelding commentaar gaf op de actualiteit. Dat leverde hem talrijke nationale en internationale prijzen op.

Als allround-talent maakte Johan ook deel uit van het team van Jeu des Dictionnaires en daarna van Un Samedi d'enfer op RTBF. Op de radio ontmoette hij Gilles Dal met wie hij Verkild hart en Ik & jij tekende, prachtige populaire ontnuchterende albums, uitgegeven door Le Lombard.

In 2022 werkte hij opnieuw samen met Stephen Desberg en tekende een stripboek voor Casterman: Wild Animals.

En in 2022 verscheen bij Casterman ook Dessins d'humeur, met 260 pagina's van zijn beste perscartoons.

De video toont een interview met Johan De Moor (deze video bevat een interview in het Frans met ondertitels in het Frans en Nederlands):

De wachtrij
© Eric Danhier

De wachtrij
© Eric Danhier

De wachtrij
© Eric Danhier

De wachtrij
© Eric Danhier

De wachtrij
​© Eric Danhier

Kunstwerk Johan De Moor
© Eric Danhier